Начало
НачалоЗдравни новиниВаксина намалява кокаиновата употреба
Ваксина намалява кокаиновата употреба 09 октомври 2009

Ново проучване сочи, че пациентите, третирани с кокаин-специфична ваксина и достигнали антителни нива от поне 43 мкг/мл значително по-рядко посягат към наркотика в сравнение с лицата, нетретирани с ваксината или непостигнали конкретните нива на антитела.

Това е първото плацебо-контролирано проучване, демонстриращо ефективност на ваксина срещу наркотично вещество. Авторите на проучването смятат, че настоящите резултати са важна стъпка към разработката на ефективно лечение на кокаиновата зависимост. Самата ваксина би могла да постави основата на революционно лечение и на други наркотични зависимости. Алкохолът прави изключение, тъй като неговата молекула е твърде малка за да се направи антитяло.

Само 38% от ваксинираните пациенти обаче са успели да достигнат таргетното ниво на антитела от 33 мкг/мл. За това били необходими поне 8 седмици, като нивата започнали да намаляват след 16-а седмица.

Антителата във ваксината се свързват с кокаиновите молекули в кръвообращението. Свързвайки с кокаиновата молекула, те пречат на преминаването на последната през кръвно-мозъчната бариера.

Въпреки че ваксинацията не постигнала пълна абстиненция при повечето пациентите, намаляването на кокаиновата употреба все пак е свързана с положителни резултати. Оптималната терапия най-вероятно би включвала повторни подсилващи ваксинации на всеки 2-3 месеца в продължение на поне 2 години.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator