Начало
НачалоЗдравни новиниХерпес зостер повишава риска от инсулт с 30%
Херпес зостер повишава риска от инсулт с 30% 09 октомври 2009

Ново епидемиологично проучване сочи, че след пристъп на херпес зостер рискът от хеморагичен и исхемичен инсулт се повишава с 30%. При засягане на окото (herpes zoster ophthalmicus) рискът е около 4 пъти повишен.

Херпес зостер е свързван с повишен риск от инсулт от не едно проучване, но това е първото, чиято цел е да се оцени точният риск и честота след херпесна атака. Все още не съществува терапия за превенция на свързана с херпес зостер васкулопатия, съотв. инсулт. Ранната антивирусна терапия би могла да се окаже важна, но това тепърва предстои да се установи, обясняват авторите.

От практична гледна точка, клиницистите трябва да са наясно за повишения риск от инсулт при пациентите със остър херпес зостер. Такива пациенти трябва да бъдат внимателно мониторирани, като превантивно значение би имало повлияването на другите рискови фактори за инсулт: хипертония, хиперлипидемия и диабет.

Първичната варицела зостер инфекция (VZV) обикновено засяга децата, предизвиквайки т.нар варицела (лещенка). Въпреки теоретичния риск от усложнения, заболяването протича доброкачествено. След първичната инфекция VZV остава в латентно състояние в сетивните и вегетативните ганглии. По ненапълно изяснени механизми спонтанната реактивация на VZV предизвиква болезнени лезии, известни като херпес зостер.

VZV е единственият човешки вирус, за който е установено, че може да се реплицира в мозъчните артерии. VZV васкулопатията може да засегне както малките, така и големите мозъчни съдове. При засягане на големите съдове може да се стигне до инсулт, докато васкулопатията на малокалибрените съдове се проявява с неспецифични симптоми, вкл. треска, главоболие, припадъци, слабост, нарушения в съзнанието, когнитивни увреждания.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator