Начало
НачалоЗдравни новиниЗоледроновата киселина може да подобри преживяемоста при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази
Золедроновата киселина може да подобри преживяемоста при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази 12 октомври 2009

Лечението с бифосфоната от трето поколение золедронат (Zometa, Aclasta, Novartis) може да подобри преживяемостта при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази, докладват гръцки лекари.

Между 20% и 40% от пациентите с рак на белия дроб развиват костни метастази. Скорошни експерименти сочат, че бифосфонатите от трето поколение могат да блокират пролиферацията и да индуцират апоптоза в различни ракови клетки, вкл. и клетките на дребноклетъчния и недребноклетъчния белодробен карцином.

В статия, публикувана в International Journal of Cancer, авторите описват проведено от тях проучване, включващо 144 пациенти със стадий IV рак на белия дроб и данни за костни метастази. 87 били с костна болка и били третирани със золедронова киселина 4 мг IV на всеки 21 дни, докато останалите 57 не били лекувани с препарата. Всички пациенти били лекувани и с docetaxel плюс carboplatin.

Средната преживяемост при пациентите, приемащи золедронат, била 578 дни - значително повече от 384-те дни, постигнати от сравнителната група. Съответните периоди до прогресия били 265 и 150 дни. Авторите установили, че повишаването на броя терапевтични цикли със золедронат удължава и преживяемостта и времето за прогресия.

Золедроновата киселина не оказала ефект върху костната болка, се посочва още в доклада. Употребата на золедронат била свързана и с понижаване на уринните нива на N-тело-пептид на тип 1 колаген (NTx) - индикатор за костно разлагане.

Добавянето на бифосфонати изглежда повишава общата преживяемост при пациенти с рак на белия дроб и костни метастази. Удължаването на бифосфонатната терапия е свързано с по-дълга преживяемост и период до прогресия, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator