Начало
НачалоЗдравни новиниКомбинацията от gabapentin и nortriptyline намалява невропатната болка
Комбинацията от gabapentin и nortriptyline намалява невропатната болка 08 октомври 2009

Много усилия са съсредоточени върху внедряването на нови терапевтични подходи за лечение на рефрактерната невропатна болка. Лекари от Queen's University (Канада) предлагат комбинирането на антидепресант с антиконвулсант. Техните резултати са публикувани в Lancet.

Използването на комбинирана терапия срещу невропатната болка не е нов подход, но голяма част от комбинациите са неефективни, отбелязват авторите. Те смятат, че предложената от тях комбинация е рационална и се уповава на evidence-based данни.

Gabapentin (Neurontin, Pfizer) e 3-алкилиран аналог на гама-аминомаслената киселина. Първоначално препаратът е бил използван само за лечение на епилепсия, но към настоящия момент се прилага широко за лечение на болката.

Nortriptyline (Pamelor, Novartis) e метаболит на amitriptyline, който блокира норадреналиновто и серотононивото захващане, натриеви канали, NDMA глутаматните рецептори.

Невропатната болка засяга приблизително 3% от общата популация, а мета-анализ сочи, че под 2/3 постигат адекватно облекчаване на болката.

В двойно-сляпо, cross-over проучване авторите изследвали 56 пациенти с диабетна полиневропатия или постхерпетична невралгия с оценка за болка 4 по болковата скала от 0 до 10.

Пациентите били рандомизирани 1:1:1. Пациентите били третирани с по 1 един от следните три режима: gabapentin, nortriptyline или комбинация от двата препарата. По време на всеки 6-седмичен период препаратите били титрирани до най-високата поносима доза.

Било установено, че болката по време на комбинираната терапия е значително по-слаба отколкото само с gabapentin (-0.9) и nortriptyline (-0.6).

Авторите не докладват сериозни нежелани реакции по време на проучването. Най-честият страничен ефект била сухотата в устната кухина, а gabapentin групата било докладвано по-често наддаване на тегло.

Освен до намаляване на болката, комбинираната терапия довела и до подобряване на съня без увеличаване на страничните ефекти.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator