Начало
НачалоЗдравни новиниРетровирус е свързан със синдрома на хроничната умора
Ретровирус е свързан със синдрома на хроничната умора 07 октомври 2009

10 милиона американци може би са инфектирани с новооткрит ретровирус, който сега бива свързван със синдрома на хроничната умора. Вирусът XMRV бил открит у 67% от 101 пациенти със синдром на хроничната умора.

Учените успели да изолират вируса и от почти 4% от изследваните здрави контролни участници, което най-вероятно означава, че милиони американци и стотици милиони в световен мащаб са носители на вируса, установен първо в ракови клетки при пациенти с рак на простатата.

Откриването на XMRV при две разпространени заболявания - рак на простатата и синдром на хроничната умора е вълнуващо от научна и медицинска гледна точка. Ако наистина се установи причнноследственност, това би създало нова възможност за превенция и лечение на тези заболявания, смятат откривателите на вируса.

При рак на простатата вирусът се открива при пациенти, носещи мутация, блокираща ключов противовирусен имунен отговор. Интересното е, че вирусът се наблюдаван и при пациенти със синдром на хроничната умора, които не носят тази мутация.

Откъде идва новият вирус. Наскоро бе установено, че вирусът е тясно свързан с ретровирус, който е част от мишия геном. Странното в случая е, че XMVR не инфектира миши клетки, но за сметка на това съвсем лесно може да инфектира човешки. Малко е вероятно всички инфектирани с вируса да са го прихванали от мишки. Най-вероятно се касае за предаване човек-човек по механизъм, който все още не е изяснен.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator