Начало
НачалоЗдравни новини
 
Ектопичното натрупване на мастна тъкан е свързано с намалена сърдечна функция
При пациенти със затлъстяване и метаболитен синдром, натрупването на мастна тъкан в различни телесни райони, вкл. около сърцето, в черния дроб и около аортата, е директно свързано с понижена сърдечна функция. Нещо повече - индексът на телесна маса не е надежден предиктор за количеството мазнина в и около тези органи.
 
Trastuzumab удължава преживяемостта при HER2+ метастатичен рак на гърдата
Лечението на HER2-позитивен метастатичен рак на гърдата с trastuzumab значително удължава преживяемостта до такава степен, че лекуваните жени имат по-голяма преживяемост от сходни пациенти с HER2-негативно заболяване, сочи ретроспективно проучване.
 
Каротидното стентиране е по-малко безопасно от хирургичната намеса при стеноза на каротидната артерия
Все повече данни сочат, че стентирането на каротидната артерия е значително по-малко безопасно от каротидната ендартеректомия при пациенти със симптоматична и асимптоматична стеноза на каротидната артерия. Стентирането е свързано с по-висока честота на инсулт и смърт.
 
Нискомолекулярният хепарин - алтернатива на кумариновите антикоагуланти при бременност
При бременни жени, изискващи хронична антикоагулация, нискомолекулярният хепарин (НМХ) е алтернатива на варфарина, но за жалост не идеална, сочи статия, публикувана в American Journal of Cardiology.
 
Нов алгоритъм за прогнозиране на остеопоротични фактури
Два нови алгоритъма могат да предвидят риска от остеопоротична фрактура в доболничната, като без помощта на лабораторни изследвания биха спомогнали за идентифициране на пациентите с най-висок риск, които биха имали полза от риск-понижаващи интервенции.
 
Rivaroxaban намалява риска от повторен венозен тромбемболизъм
Ранни резултати от допълнително проучване, тестващо ефективността на rivaroxaban (Xarelto, Johnson & Johnson) в контекста на вторичната превенция, сочат че новият инхибитор на фактор Ха е свързан със значително намаляване на риска от повторен венозен тромбемболизъм (ВТЕ) при пациенти, приключили пълен курс антикоагулантна терапия за първоначалния инцидент.
 
Разпространението на резистентен HIV в Европа се стабилизира
Разпростанението на резистентен HIV в Европа се е стабилизирало в периода 2002 - 2005, сочи статия, публикувана в ноемврийския брой на The Journal of Infectious Diseases. Процентът на новодиагностицирани инфекции с лекарственорезистентен щам е под 10%.
 
Risperidone - ефективен при деца с биполярно разстройство
Risperidone е ефективен и добре толериран при деца и юноши с остри манийни или смесени епизоди на биполярно I разстройство, докладват белгийски и американски лекари в ноемврийския брой на Bipolar Disorders. Резултатите сочат, че ниските дози са по-ефективни от високите.
 
Алкохолът намалява риска от сърдечносъдово заболяване с една трета
Консумацията на алкохол от испански мъже довела до намаляване на честотата на коронарна болест на сърцето, сочат резултатите на проучването EPIC, публикувано в Heart.
 
Docetaxel, trastuzumab подобряват преживяемостта при ранен рак на гърдата
При жени с лимфонодно положителен или високорисков лимфонодно отрицателен ранен рак на гърдата, преживяемостта без заболяване е по-добра, когато vinorelbine се замени с docetaxel като адювантна терапия към fluorouracil, epirubicin и cyclophosphamide (FEC).
 
138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator