Начало
НачалоЗдравни новиниНов алгоритъм за прогнозиране на остеопоротични фактури
Нов алгоритъм за прогнозиране на остеопоротични фактури 24 ноември 2009

Два нови алгоритъма могат да предвидят риска от остеопоротична фрактура в доболничната, като без помощта на лабораторни изследвания биха спомогнали за идентифициране на пациентите с най-висок риск, които биха имали полза от риск-понижаващи интервенции.

Остеопоротичните фрактури са главна и все по-честа причина за морбидност в общото население и са свързани с големи здравни разходи. Тазобедрените фрактури водят до значителна болка, липса на функция и хоспитализация и затова тяхната превенция трябва да бъде основен приоритет за лекарите и общественото здравеопазване.

Лекари докладват за два нови алгоритъма за оценка на 10-годишния риск от остеопоротична фрактура. Те сравнили точността на новите алгоритми с тази на FRAX алгоритъма, който включва възраст, пол, височина, тегло, предишна фрактура, родители с фрактура на бедрената кост, тютюнопушене, лечение с глюкокортикоиди, ревматоиден артрит, вторична остеопороза, употребата на 3 или повече единици алкохол на ден. Друга версия на FRAX включва измерване на костната минерална плътност при оценката на фрактурния риск.

В развиването на QFractureScores авторите анализирали данни от 1 183 663 жени и 1 174 232 мъже на възраст между 30 и 48 години, като за период от 15 години били отбелязани всички инцидентни остеопоротични фрактури (вертебрални, дистален радиус, бедрена кост) и инцидентни бедрени фрактури.

Били установени следните рискови фактори за фрактури у мъже: възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене, алкохолна употреба, ревматоиден артрит, сърдечносъдово заболяване, тип 2 диабет, астма, употреба на трициклични антидепресанти, история за падания, чернодробно заболяване. Тези фактори били включени в QFractureScores алгоритъма.

Рисковите фактори за фрактура у жени били: употреба на хормон-заместителна терапия, тютюнопушене, употреба на алкохол, родители с остеопороза, ревматоиден артрит, сърдечносъдово заболяване, тип 2 диабет, астма, трикциклични антидепресанти, кортикостероиди, история за падания, менопаузни симптоми, хронично чернодробно заболяване, малабсорбция, ендрокринни заболяване, индекс на телесната маса. Всички те били включени в QFractureScores за жени.

QFractureScores дава признаци на по-голяма дискриминация и калибрация спрямо FRAX. QFractureScores разширява обхванатия период от време и добавя нови рискови фактори, невключени във FRAX. Предимството на новия алгоритъм е, че не изисква лабораторни и клинични измервания.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator