Начало
НачалоЗдравни новиниDocetaxel, trastuzumab подобряват преживяемостта при ранен рак на гърдата
Docetaxel, trastuzumab подобряват преживяемостта при ранен рак на гърдата 19 ноември 2009

При жени с лимфонодно положителен или високорисков лимфонодно отрицателен ранен рак на гърдата, преживяемостта без заболяване е по-добра, когато vinorelbine се замени с docetaxel като адювантна терапия към fluorouracil, epirubicin и cyclophosphamide (FEC).

Това сочат резултатите на голямо финландско проучване. То сочи, че кратък курс trastuzumab, приеман заедно с docetaxel, е ефективен и безопасен, особено в контекста на сърдечна токсичност.

Проучването във фаза III включвало 1010 жени на възраст под 65 години, като по-голямата част имали HER2-негативни тумори. Последните били рандомизирани на docetaxel/FEC или vinorelbine/FEC. Участниците с HER2-позитивни тумори били рандомизирани допълнително на trastuzumab или само по-горния режим.

Средният проследителен период бил 62 месеца. Жените, третирани с docetaxel, имали по-добра преживяемост без дистантни метастази в сравнение с vinorelbine групата. При първите се наблюдавал понижен риск от рецидив или развитие на контралтерален тумор.

Пациентите, третирани с trastuzumab имали също по-добра преживяемост в сравнение с лекуваните само с химиотерапия. По време на проследяването починали 10.4% от лекуваните с trastuzumab и 18.1% от нелекуваните с препарата.

Преживяемостта без метастатично заболяване било по-добро при trastuzumab групата и по-добра при лекуваните с docetaxel/FEC, отколкото жените, третирани с vinorelbine/FEC.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator