Начало
НачалоЗдравни новиниАлкохолът намалява риска от сърдечносъдово заболяване с една трета
Алкохолът намалява риска от сърдечносъдово заболяване с една трета 20 ноември 2009

Консумацията на алкохол от испански мъже довела до намаляване на честотата на коронарна болест на сърцето, сочат резултатите на проучването EPIC, публикувано в Heart.

Испания е третият по големина производител на вино и стои на девето място по производство на бира в световен мащаб. Страната заема шеста позиция по консумация на алкохол от населението, обясняват д-р Larraitz Arriola и колеги от Public Health Department of Gipuzkoa.

От друга страна Испания има една от най-ниските ниските кардиоваскуларни смъртности в света наред с Китай, Швейцария и Франция. Целта на настоящото проучване била да се опише зависимостта между алкохолния прием и риска от сърдечносъдово заболяване в EPIC кохортата.

Били анализирани 15630 мъже и 25 808 жени, които били проследени за период от 10 години. По време на този период били регистрирани 609 коронарни инциденти (481 при мъже и 128 при жени). Авторите установили обратна връзка между алкохолната консумация и риска от сърдечносъдово заболяване.

След отчитане на на тютюнопушене, височина, ниво на образование, физическа активност, възраст, съотношение талия/ханш, прием на витамин Е, прием на антитромботични и антихеморагични препарати, енергиен прием, било установено, че при мъжете средната, високата и много високата консумация на алкохол е свързана с намален риск от сърдечносъдово заболяване.

В проценти намалението на риска било 45% при малка консумация, 54% при умерена и 50% при голяма консумация на алкохол. И при жените се наблюдавал ползотворен кардиоваскуларен ефект от алкохолната консумация, но стойностите не достигнали статистическа значимост.

Авторите обобщават: "Алкохолният прием при мъже на възраст между 26 и 69% е свързано с над 30% намаление на честотата на сърдечносъдово заболяване."

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator