Начало
НачалоЗдравни новиниКаротидното стентиране е по-малко безопасно от хирургичната намеса при стеноза на каротидната артерия
Каротидното стентиране е по-малко безопасно от хирургичната намеса при стеноза на каротидната артерия 25 ноември 2009

Все повече данни сочат, че стентирането на каротидната артерия е значително по-малко безопасно от каротидната ендартеректомия при пациенти със симптоматична и асимптоматична стеноза на каротидната артерия. Стентирането е свързано с по-висока честота на инсулт и смърт.

Това сочи анализ на проучването International Carotid Stenting Study (ICSS), представен наскоро. Анализът включвал 108 пациенти, рандомизирани на каротиден стент, и 92 - на ендартеректомия. ЯМР бил направен преди процедурата, веднага след процедурата и 30 дни по-късно.

Ранните постоперативни ЯМР скенове показали признаци на нова исхемия при 50 пациенти, претърпели стентиране, срещу 13 пациенти, подложени на ендартеректомия (46.3% срещу 14.1%).

На 30-я ден ЯМР показал нарушения при 32.2% от стентираните пациенти и срещу 7.9% при ендартеректомираните. Авторите смятат, че нарушенията в мозъка след стентиране могат да доведат от васкуларна деменция.

ICSS потвърждава, че към настоящия момент клиничните резултати след хирургична намеса при симптоматичните пациенти са много по-надеждни в контекста на безопасност. Хирургичната намеса премахва плаката, докато стентът само притиска плаката "зад тапета", като последната продължава да индуцира увреждане. Най-големият минус на стентирането е влошаването на когнитивните функции и развитието на васкуларна деменция, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator