Начало
НачалоЗдравни новиниРазпространението на резистентен HIV в Европа се стабилизира
Разпространението на резистентен HIV в Европа се стабилизира 23 ноември 2009

Разпростанението на резистентен HIV в Европа се е стабилизирало в периода 2002 - 2005, сочи статия, публикувана в ноемврийския брой на The Journal of Infectious Diseases. Процентът на новодиагностицирани инфекции с лекарственорезистентен щам е под 10%.

Използвайки данни от програмата SPREAD, авторите анализирали честотата на пренесен резистентен вирус при 2793 лица с новодиагностицирана HIV-1 инфекция в 20 европейски страни и Израел.

Предадена резистентност била установена у 8.4% от лицата. Честотата на резистентност към нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NRTI), не-NRTI и протеазни инхибитори била съотв. 4.7%, 2.3% и 2.9%. Честотата на двойно- и трикласова резистентност била 0.63% и 0.45%.

Заключенията на авторите са, че при пренесената NRTI резистентност не се установява тенденция във времето, при протеазната резистентност се намалява снижаване, а при NNRTI - повишаване.

Екипът обобщава, че пренесената резистентност се стабилизира в Европа, което се посочва и от скорошни доклади за намаляваща лекарствена резистентност и подобряваща се вирусна супресия при пациенти, лекувани за HIV-1 инфекция.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator