Начало
НачалоЗдравни новиниRivaroxaban намалява риска от повторен венозен тромбемболизъм
Rivaroxaban намалява риска от повторен венозен тромбемболизъм 23 ноември 2009

Ранни резултати от допълнително проучване, тестващо ефективността на rivaroxaban (Xarelto, Johnson & Johnson) в контекста на вторичната превенция, сочат че новият инхибитор на фактор Ха е свързан със значително намаляване на риска от повторен венозен тромбемболизъм (ВТЕ) при пациенти, приключили пълен курс антикоагулантна терапия за първоначалния инцидент.

Хеморагичните инциденти били числено повече сред пациентите, лекувани с новия препарат - при четирима (0.7%) в сравнение с нито един при плацебо групата.

Резултатите са от проучването EINSTEIN-Extension, чиято цел е установяване на относителната ефективност и безопасност на rivaroxaban 20 mg в сравнение с плацебо при 1197 пациенти, приключили 6- до 12-месечен курс антикоагулантна терапия по повод остър епизод на ВТЕ.

След средна продължителност на терапията с rivaroxaban от 190 дни, симптоматични повторни ВТЕ инциденти се наблюдавали при 7.1% от пациентите, лекувани с плацебо, и 1.3% от тези, приемали rivaroxaban - съществено 82% намаляване на относителния риск.

Относно безопасността, при четиримата пациенти със сериозно кървене, при нито един от тях инцидентът не бил фатален или в критична област. Клинично значими хеморагии се наблюдавали при 1.2% от пациентите на плацебо и при 5.4% от лекуваните с rivaroxaban.

През май Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) отказа да одобри rivaroxaban за профилактика на дълбока венозна тромбоза и белодробен емболизъм при пациенти, подлежащи на бедрена и колянна артропластика, въпреки зелената светлина дадена от Комитета по сърдечносъдови и ренални препарати към агенцията. Препаратът е одобрен в Европа за употреба след ортопедични интервенции.

Rivaroxaban към момента се тества като заместител на варфарин при превенцията на инсулт при предсърдно мъждене (ROCKET-AF и J-ROCKET-AF) и при вторичната превенция на сърдечносъдови инциденти след остър коронарен синдром (ATLAS).


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator