Начало
НачалоЗдравни новиниЕктопичното натрупване на мастна тъкан е свързано с намалена сърдечна функция
Ектопичното натрупване на мастна тъкан е свързано с намалена сърдечна функция 25 ноември 2009

При пациенти със затлъстяване и метаболитен синдром, натрупването на мастна тъкан в различни телесни райони, вкл. около сърцето, в черния дроб и около аортата, е директно свързано с понижена сърдечна функция. Нещо повече - индексът на телесна маса не е надежден предиктор за количеството мазнина в и около тези органи.

Това сочи изследване, публикувано в ноемврийския брой на Obesity. Лекари от Boston University School of Medicine изследвали 28 лица с метаболитен синдром, но без атеросклероза (среден ИТМ 36.7) и 18 здрави контролни участници (среден ИТМ 22.9).

Участниците били подложени на ЯМР и протон МР-спектроскопия с цел установяване на липидните обеми в перикардиалната и периаортната области, сърдечната функция, аортния къмплайънс (разтегливост), интрахепаталното съдържание на липиди. Били назначени и кръвни проби за измерване на глюкоза, инсулин, липопротеини и свободни мастни киселини.

Пациентите със затлъстяване имали повишени перикардиални, периаортни и интрахепатални липидни обеми в сравнение с контролите. Ектопичните липидни отлагания били силно и позитивно свързани помежду си но не и с индекса на телесна маса.

Перикардиалните и периаортни липиди били негативно свързани с нивата на HDL-холестерол и позитивно - с нивата на свободни мастни киселини. Силна връзка била наблюдавана и между интрахепаталните липиди и инсулиновата резистентност и нива на триглицериди.

Перикардиалното липидно отлагане било свързано с намален сърдечен дебит и ударен обем, но не и с фракцията на изтласкаване. Не била отчетена връзка и между ектопичните отлагания на липиди и аортния къмплайънс.

Резултатите сочат, че отлагането на мазнини около и в органите може да повлияе тяхната функция и че лицата със затлъстяване и сходен индекс на телесна маса всъщност може да имат различно отлагане на липидите под ЯМР.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator