Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокус
 
Остеоартрозата не е само резултат на износване на ставния хрущял
Хрущялното увреждане, свързано с остеоартрозата, се дължи не само на "износване" на хрущяла, но и на нарушена регулация на системата на комплемента, докладват лекари от Stanford University.
 
Преекспозиционната профилактика срещу HIV е ефективна
Няколко проучвания с орална и локална антиретровирусна прекспозиционна профилактика (PrEP) за предотвратяване на инфекцията с HIV по сексуален път сочат ефективност на подхода.
 
Необходим ли е приемът на калциеви добавки?
На годишната среща на Американското дружество за проучвания върху костите и минералната плътност се проведе доста интересна дискусия, на която двама експерти се опитаха да убедят публиката в две противоположни тези - за или против приема на калциеви добавки.
 
Препоръки за диагноза и лечение на педиатрична пневмония
Американското Дружество по Педиатрични Инфекциозни Болести (PIDS) и Американското Дружество по Инфекциозни Болести издадоха първите си препоръки за диагноза и лечение на придобита в обществото пневмония (ПОП).
 
Изследването на прокалцитонина може да намали антибиотичната употреба
Изследването на серумния прокалцитонин (ПКН) може успешно да намали антибиотичната употреба без да се подлага на риск безопасността на пациента, сочи обзор на рандомизирани клинични проучвания.
 
Две изключително важни проучвания върху исхемичния инсулт
Две нови клинични проучвания, финансирани от Европейската комисия, ще тестват различни стратегии за подобряване на ползата от тромболитичната терапия и потенциални биха позволили на хиляди пациенти с исхемичен инсулт, които иначе биха били неподходящи поради настъпване на инсулта по време на сън, да получат такава терапия.
 
СЗО определя мобилните телефони като възможно канцерогенни
Световната здравна организация обяви, че радиацията, излъчвана от клетъчните телефони може да причини рак. Според Международната агенция за проучвания на раковите заболявания (IARC) към СЗО електромагнитните полета могат да бъдат класифицирани като "възможно канцерогенни за хората" (група 2B) на базата на повишения риск от глиом, установен от няколко проучвания.
 
Лекият до умерен прием на алкохол - вероятно кардиопротективен, но трябва ли да бъде препоръчван?
Всички налични данни, които свързват леката до умерена консумация на алкохол с понижен риск от сърдечносъдов риск, ни кара да смятаме, че тази стратегия трябва да се препоръчва за намаляване на този риск, смятат авторите на два мета-анализа, публикувани в BMJ.
 
Енергийните напитки крият сериозни здравни рискове при младите хора
Липсата на проучвания и регулация при енергийните напитки, високата консумация и наличието на докладвани случаи на токсичност представляват сериозен здравен риск при деца, юноши и млади лица, сочи обзор на научната литература и Интернет източници.
 
Безопасни ли са новите скенери по летищата
Въздушният транспорт не е същият, след като на 11 септември 2001 г., четири самолета бяха отвлечени и в последствие - превърнати в смъртоносно оръжие. Оттогава пътниците постоянно трябва да свикват с нарастващите мерки на сигурност, последната от които предизвика широк обществен дебат.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator