Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусБезопасни ли са новите скенери по летищата
Безопасни ли са новите скенери по летищата 11 февруари 2011

Въздушният транспорт не е същият, след като на 11 септември 2001 г., четири самолета бяха отвлечени и в последствие - превърнати в смъртоносно оръжие. Оттогава пътниците постоянно трябва да свикват с нарастващите мерки на сигурност, последната от които предизвика широк обществен дебат.

В редица големи летища започна монтирането на телесни скенери, които излъчват рентгенови лъчи с тесен спектър и ниска плътност, облъчвайки проверявания човек. Целта на новите скенери е засичането на обекти, които са скрити по тялото и евентуално - на потенциални оръжия и взривни устройства.

Въпреки твърденията на Американската администрация по транспортна сигурност (TSA) и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), че технологията е напълно безопасна, в обществото се зароди сериозен дебат относно рисковете, които тези скенери може би крият.

Притесненията са породени главно от липсата на независими данни за безопасност, както от възможно повишения риск при някои специфични популации, като възрастни, имунокомпрометирани, раково болни, деца и бременни жени.

Всъщност главното притеснение е дали тези скенери повишават риска от рак?

Отговорът на този въпрос варира спрямо това кого питате. Според TSA и FDA, технологията е безопасна, а излъчваната радиация е твърде малка, за да предизвика здравен риск. Някои професионални организации, като Американското дружество по радиология, са съгласни с това твърдение, докато други (Американската академия по дерматология) все още не са излезли със становище по въпроса.

Потенциалните здравни рискове

Четири експерти в областта на образната диагностика и онкологията от University of California са притеснени относно потенциалните сериозни здравни рискове, свързани с нововъведените скенери.

Според първите, главният проблем е недоказаната безопасност. Това е особено важно за някои специфични популации, като възрастни лица, деца, бременни жени, имунокомпрометирани (вкл. лицата с HIV), раково болни. При възрастните лица (>65 години) имат изключително повишен риск от мутагенния ефект на рентгеновите лъчи. Съществува и риск от сперматозоидна мутагенеза поради близостта на тестисите спрямо кожната покривка на тялото.

Експертите препоръчват съставяне на независим панел от експерти, които да анализират потенциалните здравни последици и съотношението полза риск, свързани с телесните скенери.

Скенерите са безопасни

Според FDA, скенерите са напълно безопасни и еднократното сканиране е свързано с изключително ниски количества погълната радиация.

Човек получава повече радиация от естествената среда в рамките на по-малко от час спрямо получената доза след еднократно скениране, обяснява Daniel Kassiday от FDA.

Д-р Mahadevappa Mahesh от Johns Hopkins University School of Medicine също споделя това становище. Радиационната доза от еднократно сканиране е много ниска и се равнява на 30 минути излагане на естествения радиационен фон и 4-5 минути престой в самолет. Човек трябва да бъде изложен на 1000-2000 скенирания за да се достигне радиационната доза, еквивалентна на еднократно рентгеново изследване на гръдния кош, обяснява Mahesh.

Регулаторните агенции препоръчват годишен лимит на радиационна експозиция от 1000 микросиверта (μSv) от всякакви източници и 250 μSv от едни източник. Дозата на едно скениране е около 0.05-0.10 μSv. Така лимитът от 250 μSv би бил достигнат след 2500-5000 скенирания, което е крайно невероятно за който и да е пътник.

Д-р Manesh оборва и опасенията от повишен риск от кожен рак. Според него времето на експозиция и излъчваната доза са твърде малки, за да са свързани с каквито и да е последици.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator