Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПрепоръки за диагноза и лечение на педиатрична пневмония
Препоръки за диагноза и лечение на педиатрична пневмония 01 септември 2011

Американското Дружество по Педиатрични Инфекциозни Болести (PIDS) и Американското Дружество по Инфекциозни Болести издадоха първите си препоръки за диагноза и лечение на придобита в обществото пневмония (ПОП).

В ръководството се набляга върху значението на имунизациите, включително ежегодните противогрипни ваксинации за предотвратяване на животозастрашваща пневмония.

Диагностичните и терапевтични методи, които са доказали ефективността при възрастни, може да се твърде рискови при деца и да доведат до нежелани резултати, обясняват експертите.

Препоръки за диагноза
Според ръководството, кръвни култури не трябва да се вземат рутинно при имунизирани деца в неинтоксикирано състояние с придобита в обществото пневмония, които се лекуват в извънболнична обстановка.

При тези случаи няма нужда от излишни медицински интервенции, като рентгенография на гръден кош и изписване на антибиотици (които повлияват бактериите, но не и вирусите, и могат да доведат до развитието на резистентни бактерии).

Кръвните култури са необходими при деца, при които липсва клинично подобрение, както при и при пациенти с прогресивни симптоми или клинично влошаване след инициация на антибиотична терапия.

Хоспитализацията се базира на симптомите на кърмачетата
Децата между 3 и 6-месечна възраст със заподозряна бактериална пневмония трябва да бъдат хоспитализирани, дори и ако пневмонията не се потвърждава от кръвните тестове. Последните често са неточни, затова лекарят трябва да обърне специално внимание на симптомите.

Силно се препоръчват редовните имунизации.
Всички деца и юнощи над 6-месечна възраст трябва да бъдат имунизирани годишни с противогрипна ваксина за превенция на ПОП. Родителите на деца под 6 месеца трябва да се ваксинират срещу грип поради факта, че тези деца не са подходящи за превантивната ваксина.

Амоксилин е достатъчен като терапия на пръв избор
Амоксицилин (amoxicillin) трябва да се използва като медикамент на пръв избор при бактериална пневмония; по-силни антибиотици не са необходими. При неуспех трябва да се помисли за метицилин-резистентен Staphylococcus aureus.

Свръхлечението е критичен проблем. Повечето случаи на пневмония при деца в предучилищна възраст са с вирусен произход и не са животозастрашаващи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator