Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДве изключително важни проучвания върху исхемичния инсулт
Две изключително важни проучвания върху исхемичния инсулт 24 юни 2011

Две нови клинични проучвания, финансирани от Европейската комисия, ще тестват различни стратегии за подобряване на ползата от тромболитичната терапия и потенциални биха позволили на хиляди пациенти с исхемичен инсулт, които иначе биха били неподходящи поради настъпване на инсулта по време на сън, да получат такава терапия.

Едно от тези две проучване е WAKE UP. То ще тества ефективността и безопасността на магнитно-резонансната томография за определяне дали пациентите отговарят на прозоръчния период от 4.5 часа, в който може да се приложи интравенозна терапия с рекомбинантен активатор на тъканния плазминоген (rtPA) за отпушване на засегната артерия.

Другото - EuroHYP-1 ще изследва ефективността на терапевтичното охлаждане при пациенти с умерен до тежък инсулт. Очаква се да стартира през 2012, като ще участват около 50 центъра. Резултатите се очакват през 2013-2014.

WAKE UP


При 14-20% от пациентите инсултът настъпва по време на сън. Събуждайки се с вече настъпили симптоми, не може да се прецени времето на настъпването на тези симптоми. Тъй като не може да се определи прозоръчният период, не може да се приложи терапия с тромболиза.

За преодоляване на този проблем са разработени специфични MRI критерии, които са верифицирани върху около 700 пациенти с известно време на настъпване на симптомите. Diffusion-weighted МР изследването е особено чувствително относно ранните промени след остър исхемичен инсулт, а FLAIR може да даде информация с 80-90% точност дали инсултът е по-пресен от 4.5 часа.


EuroHYP-1

EuroHYP-1 ще тества ефективността на терапевтичното охлаждане при 1500 пациенти с NIH stroke score между 6 и 18 (умерен до тежък инсулт), включително при пациенти, които са подходящи или неподходящи за тромболитична терапия и които или пък не отговарят въпреки прилагането на конвенционалните интервенции. Пациентите ще бъдат охладени до 34-35 градуса, като охлаждането трябва да започне в рамките на първите 6 часа след началото на симптомите до 24-я час. Главният краен резултат е функционалният статус на 3-я месец.

Според главният координатор на проучването, резултати от пилотни проучвания сочат нетна полза от 7-8%, насложена върху ползите върху тромболитичната терапия, когато е приложена. Казано накратко, охлаждането удвоява ефекта на тромболитичната терапия. Редица проучвания със животни сочат, че охлаждането е силно невропротективно срещу исхемичен инсулт.

Единственият въпрос е поносимостта на 24-часовата хипотермия. Досегашни опити сочат обаче относително добра толерабилност на процедурата. Друг проблем е цената на процедурата - около 500-600 евро на пациент, въпреки че тази сума би могла да бъде редуцирана с евентуалното широко възприемане на тази стратегии.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator