Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЕнергийните напитки крият сериозни здравни рискове при младите хора
Енергийните напитки крият сериозни здравни рискове при младите хора 16 февруари 2011

Липсата на проучвания и регулация при енергийните напитки, високата консумация и наличието на докладвани случаи на токсичност представляват сериозен здравен риск при деца, юноши и млади лица, сочи обзор на научната литература и Интернет източници.

Според авторите от University of Miami, енергийните напитки се консумират редовно от 30-50% от младата популация. Тъй като тези напитки са категоризирани като хранителни добавки в САЩ, по този начин се избягва поставения от FDA лимит за съдържание на кофеин от 71 мг на 12 унции (около 355 мл) в безалкохолните напитки. Избягват се тестовете за безопасност и листовките, които са задължителни при лекарствените продукти. Като последица, енергийните напитки съдържат дори до 400 mg кофеин и то само обявен кофеин. Необявени количества от стимуланта идват от съставки като гуарана, семена от Кола (cola nuts), йерба мате и какао.

От 5448 докладвани случая на кофеиново предозиране през 2007 г. в САЩ, 46% от тях са при лица под 19-годишна възраст, отбелязват авторите. Авторите препоръчват максимален кофеинов прием от 2.5 мг/кг при децата и 100 мг/кг при юноши. Новозеландско проучване, включено в обзора твърди, че консумацията на само 1 бутилка енергийна напитка води до превишаване на препоръчителния прием от 2.5 мг/кг.

В страни като Германия, Австралия и Нова Зеландия, където има проследяване на токсичните ефекти на енергийните напитки, са докладвани значителен брой случаи на нежелани ефекти, свързани с консумацията на последните: чернодробно увреждане, бъбречна недостатъчност, дихателни нарушения, ажитация, объркване, припадъци, психотични състояния, гадене, повръщане, коремна болка, рабдомиолиза, тахикарфия, сърдечни дисритмии, хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и смърт.

Въпреки тези доклади, липсват солидни проучвания върху физиологичните ефекти на различните съставки на енергийните напитки. Няма информация и относно лекарствените взаимодействия, дозозависимите ефекти. Авторите все пак отбелязват, че някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат потенциал за взаимодействия с лекарства, които могат да доведат до нежелани инциденти.

Seifert и колеги посочват и популации, които имат най-повишен риск от нежеланите ефекти на енергийните напитки: деца, юноши и млади лица със сърдечни проблеми, хиперактивност с дефицит на вниманието, нарушения в храненето и диабет. Повишен риск имат и приемащите други медикаменти и алкохол. Кофеинът в енергийните напитки може да смути костната минерализация по време на критичния период на скелетното развитие.

В независим коментар към статията, публикувана в Pediatrics, д-р Dana M. Vieselmeyer от Американската Диабетична Асоциация подчертава, че ефектите на енергийните напитки не се изчерпват само с кофеина, както е посочено и в настоящия обзор. В тези напитки се съдържат може допълнителни вещества, които може би крият потенциални опасности в комбинация с кофеин и други медикаменти. Фактът, че няма установени безопасни дози на нито една от тези допълнителни съставки, дори и и на кофеина, представлява риск.

Дългосрочните здравни последици на редовната консумация на енергийни напитки при деца и тийнейджъри са неясни, но информацията, с която разполагаме, сочи, че тези напитки могат да имат множество вредни, дори потенциално фатални ефекти.

Маркетирането на енергийните напитки е насочено главно към мъжете в преадолесцентна , адолесцентна и ранна адултна възраст, обяснява д-р Higgins от University of Texas. Фактът, че дете може да влезе в супермаркета и да си купи и консумира подобна напитка, е плашещ.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator