Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПреекспозиционната профилактика срещу HIV е ефективна
Преекспозиционната профилактика срещу HIV е ефективна 31 октомври 2011

Няколко проучвания с орална и локална антиретровирусна прекспозиционна профилактика (PrEP) за предотвратяване на инфекцията с HIV по сексуален път сочат ефективност на подхода.

Проф. Чарлс Лейси от University of York (Великобритания) докладва постиженията в тази област на 13-та Европейска СПИН конференция на Европейското дружество по СПИН.

Според доклада, ефектът на профилактиката е между 31% и 96% предотвратяване на HIV трансмисията. Обрязването намалява пренасянето на вируса с около 54%.

Първото представено проучване е HIV Prevention Trials Network (HPTN) 052. То включвало здрави сексуално активни серодискордантни двойки (единият партньор с HIV, другият - без) от Африка, Азия и САЩ. Серопозитивният партньор имал CD4 нива между 350 и 550 клетки/мм3. HIV позитивните партньори били рандомизирани на незабавна антиретровирусна терапия или отлагане във времето (след падане на CD4 < 250 клетки/мм3).

Били идентифицирани 39 случая на трансмисия; 4 били при лекуваната група, 35 - в нелекуваната, което се равнява на 90% редукция на предаването на HIV. От 39-те инцидента, 28 били вирусологично свързани с щама на HIV-позитивния партньор. От тези 28 случая, само един бил в лекуваната група, а останалите 27 - в нелекуваната - 96% редукция.

Другото проучване е Partners PrEP study, включващо серодискорднатни двойки от Африка, при които неинфектираният партньор приемал tenofovir, emtricitabine/tenofovir (Truvada, Gilead) или плацебо - веднъж дневно. Всички участници били посъветвани относно безопасния секс.

Протективната ефикасност била 62% при tenofovir и 73% при emtricitabine/tenofovir.

Третото проучване - TDF2, имало за цел да сравни оралния emtricitabine/tenofovir с плацебо за превенцията на HIV-инфекцията при високорискови хетеросексуални пълнолетни лица от Ботсвана, които нямат сериозна връзка.

Първоначалният анализ установил протективна ефикасност от около 63%; анализът по пол установил протективен ефект само за мъжете, но не и за мъжете. Дизайнът обаче не позволявал да се твърди категорично това.

FEMPrEP е фаза 3 PrEP проучване, сравняващо emtricitabine/tenofovir веднъж дневно спрямо плацебо при високорискови HIV-негативни хетеросексуални жени от източна и южна Африка. Изненадващо били установени по 28 сероконверсии във всяка група, което довело до прекратяване на проучването в края на 2011.

Авторите са изненадани от резултатите, особено като се имат предвид резултатите на проучването iPrEX сред високорискови мъже, правещи секс с мъже. Последното установи 44% редукция на честотата на HIV при приема на оралната комбинация, като кръвните нива на съставките били свързани с предпазващия ефект.

Няколко проучвания с локални микробициди също сочат ефикасност при превенцията. Едно проучване тествало формулировка на tenofovir като вагинален гел, използван преди и след секс. Употребата на гела била свързана с 39% редукция на риска от прихващане на HIV, като протекцията била още по-изразена (54%) при жените с най-добра дисциплина.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator