Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЛекият до умерен прием на алкохол - вероятно кардиопротективен, но трябва ли да бъде препоръчван?
Лекият до умерен прием на алкохол - вероятно кардиопротективен, но трябва ли да бъде препоръчван? 01 март 2011

Всички налични данни, които свързват леката до умерена консумация на алкохол с понижен риск от сърдечносъдов риск, ни кара да смятаме, че тази стратегия трябва да се препоръчва за намаляване на този риск, смятат авторите на два мета-анализа, публикувани в BMJ.

Първият анализ включвал проспективни кохортни проучвания и сочи, че почти всяка степен на алкохолна консумация намалява риска от сърдечносъдова смърт и коронарна болест на сърцето. Приемът до 1 питие на ден е протективно и срещу инсулт.

Другият анализ се фокусирал върху алкохолните ефекти върху биомаркерите, свързани със сърдечносъдовите заболявания. Било установено, че умерените количества алкохол покачват нивата на HDL-холестерола, аполипопротеин А1 и адипонектин, като от друга страна намалява нивата на фибриноген. Умерената консумация била дефинирана като 1 питие на ден за жените и до 2 питиета за мъжете.

Въпреки че наблюдателните проучвания не могат да установяват причина-ефект, двата доклада дават солидни основания да се смята, че алкохолът е причината за наблюдавания сърдечносъдов риск при лека до умерена употреба.

Големият въпрос е какво да се прави с тази информация? Какво лекарят трябва да казва на пациентите си? Каква трябва да бъде позицията на здравните власти пред обществото?

В клиничната практика, базираните на доказателства данни за сърдечносъдовата полза от алкохола трябва да бъде основата за "съвeтване на избрани пациенти да включат умерени количества алkохол в хранителния си режим с цел подобряване на риска от коронарна болест на сърцето", смята д-р Уилям Гали от Университета Калгари.

Сходна трябва да бъде и позицията на здравните власти. На широката обществено трябва да се обърне внимание, че, консумиран умерено, алкохоолът би могъл да има ползи, надвишаващи рисковете при определени пациенти.

Преди това да се случи, тази стратегия трябва да се изпита чрез прагматични проучвания, които да установят оптималната селекция на пациенти, къмплайънс, рискове и полза. Тези проучвания трябва да се фокусират не толкова върху връзката алкохол-сърдечносъдов риск, а върху приемствеността на пациенти и лекари към тази стратегия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator