Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусИзследването на прокалцитонина може да намали антибиотичната употреба
Изследването на прокалцитонина може да намали антибиотичната употреба 15 август 2011

Изследването на серумния прокалцитонин (ПКН) може успешно да намали антибиотичната употреба без да се подлага на риск безопасността на пациента, сочи обзор на рандомизирани клинични проучвания.

Авторите предлагат набор от ПКН алгоритми, които са подходящи за американското здравеопазване и биха намалили свърхупотребата на антибиотици.

ПКН е особено полезен маркер, тъй като е повишен само при бактериални инфекции. Небактериалните инфекции и неспецифичните възпалителни реакции не водят до повишена синтеза на маркера.

Обзорът обобщава 14 рандомизирани клинични проучвания, тестващи различни ПКН алгоритми при възрастни със сепсис или инфекции на дихателните пътища.

Повечето проучвания сочат значително по-малко антибиотични прескрипции при използване на ПКН алгоритъм - редукция, варираща от 74% до 11%. При използване на ПКН употребата на антибиотици била по-кратка с 55% до 15%.

При нискорискови пациенти, получаващи първични грижи, едно единствено изследване на ПКН е достатъчно, като употребата на антибиотици не се препоръчва при нива под 0.25 mcg/l, особено при стойности под 0.10.

При умеренорискови пациенти (спешно отделение, хоспитализирани с пневмония), антибиотична терапия се препоръчва при ПКН стойности от поне 0.25 mcg/l. При по-ниски стойности трябва да се мисли за алтернативна диагноза (вирусна инфекция, белодробен емболизъм. Повторните ПКН измервания през ден могат да се използват за по-нататъшни терапевтични решения.

При високорискови пациенти, най-често хоспитализирани в интензивно отделения, антибиотична терапия се препоръчва при ПКН над 0.50 mcg/l. Това не отхвърля емпирична терапия при заподозряна инфекция. По-нататъшните ПНК измервания определят дали прекъсването на терапията е удачно.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator