Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСЗО определя мобилните телефони като възможно канцерогенни
СЗО определя мобилните телефони като възможно канцерогенни 01 юни 2011

Световната здравна организация обяви, че радиацията, излъчвана от клетъчните телефони може да причини рак. Според Международната агенция за проучвания на раковите заболявания (IARC) към СЗО електромагнитните полета могат да бъдат класифицирани като "възможно канцерогенни за хората" (група 2B) на базата на повишения риск от глиом, установен от няколко проучвания.

Становището се базира на широк обзор на проучвания върху безопасността на мобилните телефони, автори на който са 31 учени от 14 страни. За целта на обзора били анализирани данни относно експозицията на електромагнитни вълни при употреба на мобилен телефон, от проучвания при хора и от експерименти с животни.

Клетъчните телефони са неизменна част от ежедневието, като в световен мащаб те се използват от над 5 милиарда души. През последните години се натрупват все повече притеснения относно възможните здравни последици, свързани с употребата на GSM-и.

За жалост, проучванията на тази тема са с доста противоречиви резултати.

Най-убедителни са няколко шведски проучвания, главен автор на които е Lennart Hardell от Orebro Medical Center. Тези проучвания сочат, че употребата на мобилни телефони повишава риска от мозъчни тумори, като рискът се увеличава успоредно с броя часове и мощността на устройството. Най-притеснителното е, че най-младите лица имали най-висок риск.

Спонсорираните от индустрията Interphone проучвания пък не сочат повишен риск от мозъчни тумори с 4 изключения.

Аналогично на литературните данни, между лекари и учени също няма консенсус по въпроса дали въобще съществува някакъв риск, и ако да - колко изразен е той. Един от проблемите за установяване на подобна връзка е сравнително краткият период, през който мобилните телефони се използват интензивно от голям брой хора и дългосрочната латентност на много тумори.

Jonathan Samet, председател на работната група в IARC, смята, че настоящите данни са достатъчни мобилните телефони да се поставят в група 2В. Това означава, че би могло да съществува някакъв риск и затова оттук нататък тази тема трябва да се мониторира отблизо.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator