Начало
НачалоМедицинско образованиеПолезни статии Спонсорирането на медицински учебници може да доведе до повлияване на съдържанието
Спонсорирането на медицински учебници може да доведе до повлияване на съдържанието

Д-р Андреас Люнд (University of Copenhagen) установил, че медицински учебник, използван в неговия кампус, е спонсориран от индустрията. Той си задал въпроса: Колко чест е този феномен в датските специализирани и общи медицински учебници, използвани от студентите. Д-р Люнд и неговия колега Peter C Gøtzsche установили, че цели 15% от учебниците се спонсорират от един или повече производители на лекарства и специализирани устройства, като в два случая били установени опити за манипулиране на съдържанието.

Спонсорираните учебници били по-често по обща медицина и кардиология. Датските лекари анкетирали авторите и редакторите на 11-те установени спонсорирани учебника. Било установено, че почти във всички случаи редакторите и/или са тези, които търсят спонсорство на първо място, като всички редактори докладват, че са били повлияни кои спонсори да изберат.

Най-изненадващо двама от десетте редактора съобщили, че спонсорите им са се опитвали да повлияят съдържанието на учебника. Описва се случай, в който различни спонсориращи компании се свързват с редактора на учебника 5 пъти и молят за контакт с автора със специфични въпроси относно препоръките за употреба на дадени медикаменти.

В друг случай спонсориращата компания директно се е свързала с издателя без знанието на редактора, което довело до промяна в една от главите. След протести редакторът били заплашен със съд и в крайна сметка първият се примирил с промяната. Касаело се за по-широки индикации за употреба на препарат, поместен в учебника.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator