Начало
НачалоЗдравни новини
 
FDA одобри rosuvastatin при педиатрична фамилна хиперхолестеролемия
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри rosuvastatin (Crestor, AstraZeneca) за употреба при деца на възраст между 10 и 17 години с фамилна хиперхолестеролемия. Препаратът е индикиран в случаите, когато диетата не е достатъчна за намаляване на LDL-холестероловите нива.
 
Нивата на BNP биха могли да се използват за прогнозиране на клиничния изход след белодробен емболизъм
Нивата на В-тип натриуретични пептиди (BNP и NT-proBNP) са свързани с клиничния изход на острия белодробен емболизъм, сочат резултатите на на мета-анализ, публикуван от канадски и френски лекари в октомврийския брой на Thorax.
 
СЗО описва клиничните характеристики на пандемичния H1N1 грип
Световната здравна организация (СЗО) излезе със становище относно някои клинични характеристика на инфекцията с пандемичния H1N1 грипен вирус. От организацията съветват клиницистите да не отлагат антивирусната терапия, като последната би спомогнала за предотвратяването на евентуално тежко заболяване.
 
Нетрадиционни рискови фактори могат да се използват за оценка на риска от коронарна болест на сърцето
Употребата на нетрадиционни рискови фактори би спомогнала за оценка на коронарния риск при асимптоматични мъже и жени без история за коронарна болест на сърцето, се посочва в становище на US Preventive Services Task Force (USPSTF)
 
Нетрамадолните опиоиди не трябва да се използват рутинно при остеоартроза
Нетрамадолните опиоиди не трябва да се използват рутинно при остеоартроза, дори и ако болката е сериозна, сочат резултатите на систематичен обзор, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews.
 
Профилактичният парацетамол преди ваксикация може да намали имуногенността на ваксината при новородени
Профилактичното прилагане на парацетамол при новородени с цел намаляване на треската и фебрилните конвулсии след ваксинация всъщност води до намалена имуногенност и не трябва да се използва в рутинната практика, сочи ново проучване, публикувано в The Lancet.
 
Неконтролираната HIV виремия - свързана с повишен риск от рак
При HIV-инфектираните пациенти, неконтролираната HIV RNA виремия в плазмата и имуносупресията са свързани с повишен риск от СПИН-свързани малигнени заболявания, докладват френски лекари в октомврийския брой на Clinical Infectious Diseases.
 
Вагиналният danazol е ефективен при млади жени с менорагия
Нискодозовият даназол под формата на таблетки, поставени във вагината, е безопасен и ефективен за намаляване на менорагията при млади фертилни жени, докладват италиански лекари в октомврийския брой на Fertility and Sterility.
 
Глюкокортикоидите удвояват риска от предсърдни аритмии
Обширно популационно случай-контрола проучване сочи, че рискът от хоспитализация по повод новодиагностицирано предсърдно мъждене (ПМ) или трептене е почти двойно по-висок при пациентите, приемащи системни гкокортикоиди, вкл. prednisone и dexamethasone.
 
Лъчетерапията след радикална простатектомия леко повишава риска от втори първичен рак
Лъчетерапията след радикална простатетктомия леко повишава риска от развитието на втори първичен тумор в пелвисния регион, облъчен с най-висока доза, сочи статия, публикувана в Urology.
 
145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator