Начало
НачалоЗдравни новиниЛъчетерапията след радикална простатектомия леко повишава риска от втори първичен рак
Лъчетерапията след радикална простатектомия леко повишава риска от втори първичен рак 14 октомври 2009

Лъчетерапията след радикална простатетктомия леко повишава риска от развитието на втори първичен тумор в пелвисния регион, облъчен с най-висока доза, сочи статия, публикувана в Urology.

Авторите определят резултатите на тяхното проучване по-скоро като успокояващи, а не като алармиращи. Те потвърждават, че рискът от лъчеиндуциран рак е изключително нисък и че рискът от лъчеиндуциран втори първичен тумор е незначителен в сравнение с общия риск от повторни първични тумори, следствие на други причини.

В проучването били включени 228 235 мъже, диагностицирани с локален/регионален простатен аденокарцином като първо малигнено заболяване. От тази група 80 157 пациенти били третирани само с радикална простатектомия, а 5 044 - и с лъчетерапия.

Лъчетерапията след радикална простатетктомия била свързана със статистически повишен риск от късен втори първичен рак в пелвисния регион, облъчен с най-висока доза радиация. Най-честите повторни първични тумори били на пикочния мехур, ректума и ректосигмоидалната връзка. Най-честите непелвисни втори първични малигнени тумори били тези на бронхите и белите дробове, дебелото черво и кожата.

Било установено, че абсолютният риск от развитието на второ малигнено заболяване е 1581/100 000 при радикалната група и 1747/100 000 при групата, подложена на радикална интервенция плюс лъчетерапия.

Броят на лъчеиндуцираните малигнени тумори е пренебрежим в сравнение с големи ползи от лъчетерапията, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator