Начало
НачалоЗдравни новиниНетрамадолните опиоиди не трябва да се използват рутинно при остеоартроза
Нетрамадолните опиоиди не трябва да се използват рутинно при остеоартроза 19 октомври 2009

Нетрамадолните опиоиди не трябва да се използват рутинно при остеоартроза, дори и ако болката е сериозна, сочат резултатите на систематичен обзор, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews.

Остеоартрозата е най-честото ставно заболяване и водеща причина за болка и инвалидизация сред възрастното население, пишат авторите от University of Bern (Швейцария). Опиоидите биха били приложими, ако пациентите страдат от много тежка болка или когато другите аналгетични средства са противопоказани. Данните относно ефективността и безопасността на опиоидите при тези пациенти, са противоречиви.

Целта на това проучване била да се сравнят оралните и трансдермални опиоиди с плацебо или липсата на каквато и да е интервенция при пациенти с остеоартроза на колянната и тазобедрена стави. Били анализирани следните аспекти на терапията: болка, функция и безопасност.

Сравнени с контролните интервенции, опиоидите били свързани с по-силно облекчаване на болката и подобрение на функционалния статус. Ефикасността не се различавала между различните опиоидни видове, дори и при отчитане на аналгетична потентност, дневна доза, продължителност на лечение, методологични качества на проучванията, вида на финансиране.

Сравнени с пациентите в контролните групи, приемащите опиоиди имали повишена честота на странични ефекти - почти 2 пъти. Била установена четворно по-голяма вероятност за прекратяване на проучването заради странични ефекти. Спирането на фентаниловото лечение било свързано с по-тежки абстинентни симптоми vs плацебо.

Малките до умерени ползи от нетрамадолните опиоиди не оправдават голямото повишение в риска от странични ефекти, обобщават авторите на обзора. Затова нетрамадолните опиоиди не трябва да се използват в рутинната практика, дори и ако остеоартрозната болка е силна.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator