Начало
НачалоЗдравни новиниСЗО описва клиничните характеристики на пандемичния H1N1 грип
СЗО описва клиничните характеристики на пандемичния H1N1 грип 19 октомври 2009

Световната здравна организация (СЗО) излезе със становище относно някои клинични характеристика на инфекцията с пандемичния H1N1 грипен вирус. От организацията съветват клиницистите да не отлагат антивирусната терапия, като последната би спомогнала за предотвратяването на евентуално тежко заболяване.

H1N1 може да предизвика тежка вирусна пневмония при иначе здрави лица. "Вирусът предпочита долните отдели на дихателната система и вероятността за вирусна пневмония е по-голяма отколкото при сезонния грип", обяснява д-р Шиндо от СЗО.

Пациентите, които са били здрави до инфекцията, с тежко и прогресивно заболяване обикновено започват да се влошават около 3 дни след началото на симптомите.

Натрупват се все повече данни за повишен риск от бактериална коинфекция, главно със стафилококи и пневмококи, наблюдаваща се при около 30% от хоспитализираните пациенти. Бактериалната коинфекция е свързана с бързо прогресиращо заболяване и затова антимикробната терапия заема роля, не по-малко важна от тази на ранното антивирусно лечение.

Топ 3 групите с повишен риск от тежко протичащ H1N1 грип и смърт са: бременните жени, децата под 2-годишна възраст, лицата с подлежащо белодробно заболяване, вкл. астма.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator