Начало
НачалоЗдравни новиниВагиналният danazol е ефективен при млади жени с менорагия
Вагиналният danazol е ефективен при млади жени с менорагия 15 октомври 2009

Нискодозовият даназол под формата на таблетки, поставени във вагината, е безопасен и ефективен за намаляване на менорагията при млади фертилни жени, докладват италиански лекари в октомврийския брой на Fertility and Sterility.

Оралният danazol е ефективен при лечение на тежко менструално кървене, но употребата му е лимитирана от неговите странични ефекти - горещи вълни, миалгия, напълняване. Вагиналният danazol от друга страна няма значителни странични ефекти и би могъл да бъде използван като алтернативна терапия на менорагията, обясняват авторите.

Те провели проспективно проучване, включващо 55 жени на средна възраст 32.6 години с менорагия. 30 от тях имали един или два спонтанни аборта. Пациентите нямали данни за ендометриална хиперплазия, полипи или субмукозен фибром.

Жените били подложени на 6-месечно лечение с 200-мг danazol таблетки, поставени по една преди лягане.

Всички жени приключили успешно проучването. Още на 2-я месец от лечението всички участници докладвали за намаляване на кръвозагубата. На месец 6 всички жени докладвали намалена продължителност на кървенето (от 6 на 3 дни) и намален брой на използваните превръзки/тампони (от 6 на 2 на ден).

Трансвагиналната ехография не показала промени в дебелината на ендометриума, но било установено, че размерът на матката е значително намален - от 9.5 на 8.1 см в рамките на 6 месеца.

При всички жени се наблюдавало покачване на хематокрита, хемоглобина и броя на еритроцитите в края на 6-месечния период. Вагиналният danazol не бил свързан с повлияване на хормоналните нива и периодичността на менструалния цикъл.

Вагиналното дразнене през първия месец от лечението при две жени било единственият по-сериозен страничен ефект, но не довело до спиране на терапията.

Авторите отбелязват, че след спирането на лечението било отчетено възстановяване на фертилитета, като по време на 6-месечния проследителен период 22 от 30 жени успели да забременеят. Задоволството от лечението било високо, като на 6-я месец 80% от жените докладвали голямо удовлетворение от проведената терапия

.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator