Начало
НачалоЗдравни новиниНеконтролираната HIV виремия - свързана с повишен риск от рак
Неконтролираната HIV виремия - свързана с повишен риск от рак 16 октомври 2009

При HIV-инфектираните пациенти, неконтролираната HIV RNA виремия в плазмата и имуносупресията са свързани с повишен риск от СПИН-свързани малигнени заболявания, докладват френски лекари в октомврийския брой на Clinical Infectious Diseases.

Според главния автор - д-р Fabrice Bonnet от Hopital Saint-Andre (Бордо), резултатите от настоящото проучване категорично подкрепят все по-ясната тенденция за започване на антивирусна терапия при CD4+ нива над 500 клетки/микролитър и достигане на неоткриваеми плазмени РНК нива възможно най-рано.

След навлизането на потентната антиретровирусна терапия през 1996 г. и свързаната по-добра преживяемост, раковите заболявания, било то СПИН-дефиниращи или не, са най-честата причина за смърт сред тези пациенти.

Авторите изследвали 4194 пациенти, от които 251 развили малигнени заболявания по време на над повече от общо 22 000 години проследяване. 107-те случая на СПИН-дефиниращи малигнени заболявания, като например сарком на Капоши, били свързани с HIV RNA нива над 500 копия/мл и CD4+ нива под 200 клетки/микролитър.

Останалите 144 случая на малигнености били свързани с CD4 нива под 500 клетки на микролитър, с мъжкия пол, но не и с HIV RNA нивата.

Поддържането на имунитета и HIV RNA контрол, както и ранното иницииране на антиретровирусна терапия, биха могли да понижат честотата на раковите заболявания и свързаната с тях смъртност при HIV-инфектираната популация, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator