Начало
НачалоЗдравни новиниГлюкокортикоидите удвояват риска от предсърдни аритмии
Глюкокортикоидите удвояват риска от предсърдни аритмии 14 октомври 2009

Обширно популационно случай-контрола проучване сочи, че рискът от хоспитализация по повод новодиагностицирано предсърдно мъждене (ПМ) или трептене е почти двойно по-висок при пациентите, приемащи системни гкокортикоиди, вкл. prednisone и dexamethasone.

Проучването сочи четворно повишен риск сред употребяващите за пръв път кортикостероиди в сравнение с нелекуваните никога. Резултатите били валидни при пациенти с и без хронична обструктивна белодробна болест, астма и сърдечносъдови заболявания.

Авторите използвали данни от Danish National Registry of Patients и други правителствени бази данни, като били идентифицирани 20 221 новодиагностицирани с ПМ и предсърдно мъждене пациенти в рамките на 7-годишен период и 202 130 контролни участници по пол и възраст. Сред пациентите с ПМ/трептене 6.4% в момента се лекували с глюкокортикоиди, 11.7% са ги били използвали в миналото. Съответните проценти при контролните участници били 2.6% и 9.9%.

Било установено, че рискът от хоспитализация по повод ПМ/трептене е значително повишен (OR 1.92) при лицата, приемащи към настоящия момент глюкокортикоиди, но не и при употребявалите ги в миналото. Рискът бил повишен и при пациентите, започнали терапия в рамките на предходните 60 дни (OR 3.63), както и сред пациентите, стартирали терапия още по-рано (OR 1.66).

Авторите открили и дозозависим ефект. Рискът от ПМ/трептене при приемащите високи дози prednisolone (или prednisone) бил 4.03 пъти повишен, докато при приемащите ниски дози - 1.78 пъти в сравнение с никога неупотребявалите глюкокортикоиди.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator