Начало
НачалоЗдравни новиниНетрадиционни рискови фактори могат да се използват за оценка на риска от коронарна болест на сърцето
Нетрадиционни рискови фактори могат да се използват за оценка на риска от коронарна болест на сърцето 19 октомври 2009

Употребата на нетрадиционни рискови фактори би спомогнала за оценка на коронарния риск при асимптоматични мъже и жени без история за коронарна болест на сърцето, се посочва в становище на US Preventive Services Task Force (USPSTF)

USPSTF изследвали следните 9 нетрадиционни рискови фактора: високочувствителен С-реактивен протеин (hs-CRP), глезенно-брахиален индекс (ABI), левкоцитен брой, глюкоза на гладно, заболяване на периодонта, дебелина на каротидната интима-медия, оценка на коронарната калцификация, хомоцистеинови нива, ниво на липопротеин(а).

Коронарната болест на сърцето е водеща причина за смърт сред зрялото население на развитите страни. Превантивното лечение на модифициращите се рискови фактори към настоящия момент се базира върху Фрамингамския рисков модел, според който лицата се категоризират в три рискови групи: ниско- средно- и високорискова. Ако този модел бъде подобрен, то лечението може да бъде по-добре насочено, увеличавайки скрининговите ползи и намалявайки потенциалните вреди, обясняват авторите.

В САЩ приблизително 23 млн човека без история на сърдечно-съдово заболяване биват класифицирани като лица със среден риск, но не е ясно колко процента от тях наистина имат повишен риск и биха извлекли ползи от по-агресивна превантивна терапия. Фрамингамската рискова скала се използва за определяне на 10-годишния риск от сериозен коронарен инцидент. За тази цел се използват 7 традиционни рискови фактори: възраст, пол, общ холестерол, HDL-холестерол, тютюнопушене, систолично кръвно налягане, употреба на антихипертензивен медикамент.

Авторите провели систематичен обзор на литературни данни от 1996 г насам върху 9 проучвания с посочените нетрадиционни рискови фактори. За 7 от тях било установено, че нямат достатъчно сила, за да се установи какъв процент от среднорисковите по Фрамингамската скала пациенти всъщност имат по-нисък или по-висок риск.

Базирайки се на hs-CRP скрининга, било установено, че 11% от мъжете, класифицирани като среднорискови по Фрамингам, биха могли да бъдат рекласифицирани като високорискови, а 12% - като нискорискови. Поради оскъдни данни скрининговият ефект на hs-CRP при женския пол не бил определен.

ABI скринингът установил, че приблизително 10% от жените, класифицирани като среднорискови по Фрамингам, биха могли да бъдат повторно класифицирани като високорискови, но данните относно мъжете този път били оскъдни.

Все пак няма данни, спрямо които да се определи дали тези рекласифицирани лица биха имали полза от превантивно-терапевтични мероприятия срещу тези рискови фактори.

Наличната информация е оскъдна и относно негативите при скрининга с новите рискови фактори. Потенциалните минуси включват употребата на медикаменти без доказана полза, както и евентуални физиологични и други вреди, следствие класифицирането в по-високорискова категория.

USPSTF обобщава, че наличните данни са недостатъчни за оценка на съотношението полза/вреди при използването на изследваните нетрадиционни рискови фактори за скрининг на асимптоматични мъже и жени без история на коронарна болест на сърцето. USPSTF съветва клиницистите да продължат използването на Фрамингамския рисков модел за оценка на КБС риск и провеждането на риск-базирана терапия до натрупването на повече доказателства.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator