Начало
НачалоЗдравни новини
 
Първият нов медикамент срещу СЛЕ от десетилетия насам дава обещаващи резултати
Едногодишни резултати от проучването BLISS-52 сочат, че belimumab (Benlysta) води до клинично значимо подобрение на симптомите при пациенти, страдащи от системен лупус еритематодес, като едновременно с това препаратът е свързан с много добър профил на безопасност. Belimumab e първият нов терапевтичен подход от десетилетия насам.
 
Статините могат леко да повишат риска от диабет
Обобщен анализ от големи проучвания сочи,че статиновата терапия не намалява риска от диабет, а напротив - може и леко да повиши шансовете за развитие на заболяването. Анализът е публикуван в октомврийския брой на Diabetes Care.
 
Zolmitriptan назален спрей - ефективен при клъстерно главоболие
Прилагането на zolmitriptan назален спрей води до значително облекчаване на болковата симптоматика, свързана с клъстерно главоболие, в рамките на половин час след прилагането на 5 до 10-мг доза. Това сочат резултатите на мета-анализ на две рандомизирани проучвания.
 
Радиалният PCI подход намалява съдовите усложнения
При пациенти, подлежащи на първична перкутанна коронарна интервенция (PCI) по повод остър ST-елевационен инфаркт на миокарда, достъпът през радиалната артерия води до по-малко усложнения спрямо нормалния феморален подход, докладват британски лекари в октомврийския брой на Heart.
 
Топикалните бета-блокери биха могли да се използват като терапия от първа линия при глаукома у бременни
Топикалните бета-блокери биха могли да се използват като терапия от първа линия за контрол на вътреочното налягане и лечение на глаукома при бременни жени, докладват тайвански лекари.
 
Квадривалентна HPV ваксина (Gardasil) намалява честотата на генитални брадавици
Квадривалентната ваксина срещу човешкия папиломавирус (HPV) (Gardasil, Merck & Co) може да намали честотата на генитални брадавици при жени, момичето и дори хетеросексуални мъже. Австралийски лекари докладват 25-процентно намаление на четиримесечие на случаите на жени, диагностицирани с генитални брадавици през 2008 г.
 
Обещаващи резултати на проучвания с орален JAK инхибитор срещу ревматоиден артрит
Нов орален инхибитор на Янус киназата (JAK) дава обещаващи резултати при пациенти с активен ревматоиден артрит (РА), използван самостоятелно или в комбинация с метотрексат. Предварителни резултати от две проучвания с новия препарат бяха представени на тазгодишния конгрес на Американското ревматологично дружество.
 
Повечето пациенти с алергия към ваксини могат да бъдат безопасно ваксинирани
Повечето пациенти с алергия към ваксини могат да бъдат ваксинирани, се посочва в препоръки, публикувани в октомврийския брой на Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Според новите препоръки, пациентите със заподозряна алергия към ваксини или компоненти на ваксини трябва да бъдат препратени на алерголог или имунолог, а не просто да не се проведе имунизация, тъй като последното подлага пациентите на повишен риск от инфекциозно заболяване.
 
Намаленото обоняние се подобрява от стероидна терапия
При пациенти с поствирусна загуба на обоняние, обонятелната функция значително се подобрява след лечение с глюкокортикоиди и mometasone назален спрей, с или без Гинко билоба, докладват южнокорейски лекари.
 
3-дневният антибиотичен курс след тонзилектомия е еквивалентен на 7-дневния
Съкращаването на стандартната 7-дневна антибиотична терапия на 3 дни след провеждането на тонзилектомия няма значителен ефект върху следоперативната болка и възстановяването на нормален хранителен режим и ниво на активност при деца.
 
144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator