Начало
НачалоЗдравни новиниОбещаващи резултати на проучвания с орален JAK инхибитор срещу ревматоиден артрит
Обещаващи резултати на проучвания с орален JAK инхибитор срещу ревматоиден артрит 21 октомври 2009

Нов орален инхибитор на Янус киназата (JAK) дава обещаващи резултати при пациенти с активен ревматоиден артрит (РА), използван самостоятелно или в комбинация с метотрексат. Предварителни резултати от две проучвания с новия препарат бяха представени на тазгодишния конгрес на Американското ревматологично дружество.

Базирайки се на тези позитивни резултати, вече се планират фаза 3 проучвания. И двете проучвания са спонсорирани от Pfizer.

Молекулата CP 690,550 действа специфично срещу JAK, която активира клетъчното ядро и го стимулира към продукция на множество цитокини и провъзпалителни фактори, участващи във възпалението при РА.

Първото проучване е 24-седмично двойно-сляпо плацебо-контролирано проучване, включващо 384 пациенти с активен РА с неуспешна фонова терапия с метотрексат и дългосрочно заболяване. Пациентите били рандомизирани на 1 от следните 5 дози CP 690,550: 1 mg, 3 mg, 5 mg, 10 mg или 15 mg два пъти дневно или плацебо. Терапията с метотрексат била спряна за периода на проучването.

При пациентите, лекувани с 5-, 10- и 15-милиграмовите дози два пъти дневно се наблюдавало значително подобрение на ACR отговорите и DAS 28 на седмица 24 в сравнение с плацебо.

Пациентите, постигнали ACR20 (20% подобрение по дефинициите на Американското дружество по ревматология) на седмица 24 били 51%, 65.6% и 66.7% съотв. за 5, 10 и 15-милиграмовите дози. Този процент при плацебо групата бил 25.4%.

ACR50 бил постигнат съотв, от 34.7%, 44.3% и 54.5% и 10.2% от плацебо групата. Съответните проценти за ACR70 били 20.4%, 37.7% и 33.3% и 6.8% за плацебо групата.

Ремисия, измерена чрез DAS28, била наблюдавана при 14.6% при третираните с 5-мг доза (два пъти дневно), 21.3% от лекуваните с 10-мг доза и 21.1% от тези, получили най-високата доза. При плацебо групата ремисия била постигната от 1.8% от пациентите.

Второто проучване също било 24-седмично и включвало 507 пациенти с активен РА въпреки провежданата терапия с метотрексат. В това проучване фоновата терапия с метотрексат била продължена, а JAK инхибиторът бил приложен в 1 от следните 6 дози: 1, 3, 5, 10 или 20 mg веднъж дневно или 15 mg два пъти дневно.

Клинични отговори се наблюдавали при всички 6 дози, но значително подобрение по ACR и DAS28 ремисия се наблюдавали при 5, 10, 20 mg веднъж дневно и 15 mg два пъти дневно дозировки; резултатите били сходни с тези на първото проучване.

Това е обещаваща терапевтична алтернатива при пациентите с РА. Както при всички препарати в процес на разработка, трябва да се определят дългосрочните ефикасност и безопасност, както и използваните в клиничната практика дози. Pfizer планира да проведе проучване във фаза 3 с 5- и 10-мг дози.

И при двете проучвания най-честият страничен ефект от терапията били уринарните инфекции, главоболието и диарията. Повечето нежелани реакции били леки до умерени. Било отчетено и дозозависимо намаление на броя на неутрофилите и повишение на серумния холестерол. 15-mg два пъти дневно дозировката е свързана с повишени трансаминазни нива, 20-mg веднъж на ден дозата не е така ефективна като 5 и 10-mg два пъти дневно дозировките, отбелязват авторите, обяснявайки защо в трета фаза ще преминат 5 и 10-милиграмовите дози.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator