Начало
НачалоЗдравни новиниРадиалният PCI подход намалява съдовите усложнения
Радиалният PCI подход намалява съдовите усложнения 22 октомври 2009

При пациенти, подлежащи на първична перкутанна коронарна интервенция (PCI) по повод остър ST-елевационен инфаркт на миокарда, достъпът през радиалната артерия води до по-малко усложнения спрямо нормалния феморален подход, докладват британски лекари в октомврийския брой на Heart.

Д-р Hetherington и колеги от The James Cook University Hospital, Мидълсбро, анализирали данни от над 1000 пациенти със ST-сегментен елевационен инфаркт на миокарда без кардиогенен шок. По време на 4-годишен период PCI била извършана с радиален достъп при 571 пациенти и с феморален - при 480, като била отчетена тенденция за предпочитане на радиалния подход.

Сериозни съдови усложнения се наблюдавали при 1.9% от пациентите, третирани с феморален подход, но при нито един от пациентите с PCI, проведена чрез радиоален достъп. При първата група болничният престой бил с един ден по-кратък в сравнение с пациентите от втората група.

Въпреки че радиалният и феморален подходи били свързани със сходен успех - 92.1% срещу 89.9%, неуспех при първоначалния достъп се наблюдавал повече при радиалната група - 7.7% срещу 0.6%.

Трансрадиалната първична PCI е безопасна със сравними с трансфеморалния подход процедурен успех и болничен престой, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator