Начало
НачалоЗдравни новиниНамаленото обоняние се подобрява от стероидна терапия
Намаленото обоняние се подобрява от стероидна терапия 20 октомври 2009

При пациенти с поствирусна загуба на обоняние, обонятелната функция значително се подобрява след лечение с глюкокортикоиди и mometasone назален спрей, с или без Гинко билоба, докладват южнокорейски лекари.

Постоянната регенерация на олфакторните рецепторни неврони улеснява възстановяването на при олфакторна дисфункция. Олфакторната нервна система е единствената краниална система, която се регенерира през целия живот.

Настоящото проучване включвало 71 пациенти с поствирусна загуба на обоняние. 28 пациенти били третирани с орален prednisolone в продължение на 2 седмици, а 43 - с prednisolon (2 седмици) + Гинко билоба (4 седмици). Преднизолоновата доза постепенно била намалена от 30 mg/ден do 10 mg/ден в края на двуседмичния период, а Г. билоба била прилагана в доза 80 mg 3 пъти дневно.

Всички пациенти били третирани с mometasone furoate спрей - две впръсквания на ноздра два пъти дневно в продължение на 4 седмици.

4 седмици след първоначалните диагностични тестове се наблюдавало значително подобрение обонятелната функция (ниво на детекция и разпознаване на ароматите) и при двете изследвани групи. Все пак лечението с Г. билоба било свързано с леко по-добри резултати на теста за разпознаване на аромати.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator