Начало
НачалоЗдравни новиниСтатините могат леко да повишат риска от диабет
Статините могат леко да повишат риска от диабет 23 октомври 2009

Обобщен анализ от големи проучвания сочи,че статиновата терапия не намалява риска от диабет, а напротив - може и леко да повиши шансовете за развитие на заболяването. Анализът е публикуван в октомврийския брой на Diabetes Care.

Обратно на очакванията си, авторите не открили никакви ползи от употребата на статини в контекста на превенцията на диабета. Ролята на статините в първичната и вторичната превенция на сърдечносъдови заболявания е повече от ясна, но връзката на този клас с диабета е доста противоречива. Например, малко шотландско проучване сочи малък протективен ефект.

Авторите извършили мета-анализ на това и още 5 рандомизирани плацебо-контролирани проучвания със статини, включващи над 57 000 участници. След средно проследяване от 3.9 години 2082 развили диабет. След като данните от шотландското проучване били изключени, било установено леко, но значително повишение на риска от диабет при третираните със статини (Отн. риск, 1.13). Включването на шотландското проучване довело до отслабване на установената връзка (Отн. риск, 1.06).

Авторите предупреждават за възможни допринасящи странични фактори - например разлики в диагностичните критерии за диабет между проучванията, както и повишената преживяемост при лекуваните със статини. Освен това, от клинична гледна точка, ползите от статиновата терапия върху сърдечносъдовия риск и заболявания значително надвишават минималните ефекти на терапията върху глюкозата и диабетния риск.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator