Начало
НачалоЗдравни новини3-дневният антибиотичен курс след тонзилектомия е еквивалентен на 7-дневния
3-дневният антибиотичен курс след тонзилектомия е еквивалентен на 7-дневния 20 октомври 2009

Съкращаването на стандартната 7-дневна антибиотична терапия на 3 дни след провеждането на тонзилектомия няма значителен ефект върху следоперативната болка и възстановяването на нормален хранителен режим и ниво на активност при деца.

Това сочат резултатите на проспективно рандомизирано проучване, проведено от американски лекари и публикувано в October Archives of Otolaryngology - Head and Neck Surgery.

Смята се, че постоперативната антибиотична терапия намалява бактериалната колонизация на оголената тонзиларна ямка и предотвратява освобождаването на възпалителни медиатори, предизвикващи болка. Публикуваните досега проучвания сочат противоречиви резултати относно ефективността на този подход.

Проучването включвало 49 пациенти, от които 26 били рандомизирани на 7-дневна следоперативна терапия с amoxicillin (40 mg/kg до макс. доза 800 mg/ден), а останалите - на 3-дневна терапия с amoxicillin и плацебо през останалите 4 дни. Пациентите били третирани и с кодеин и парацетамол с цел аналгезия.

Не била отчетена статистически значима разлика между двете групи относно количеството на използваните аналгетици - измерител на постоперативната болка. Аналогично, нямало и значима разлика относно периода за възвръщане на нормален хранителен режим (6.00 дни при 7-дневния курс и 5.74 дни при 3-дневния) и нормална физическа активност (5.84 срещу 5.00 дни).

3-дневният антибиотичен курс има еднаква ефективност като 7-дневния, обобщават авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator