Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокус
 
Диагноза и лечение на Баретовия хранопровод (Barrett's esophagus)
Баретовият хранопровод е премалигнено състояние и се наблюдава при повечето пациенти с аденокарцином на стомаха и хранопровода. Тези видове рак са свързани с лоша преживяемост, която не надвишава 15-20% на петата година. Рискът от аденикарцином на хранопровода сред пациентите с Баретов езофаг е 30-40 пъти по-висок в сравнение с лицата без това състояние. Прогресията на Баретовия хранопровод може да включва развитието на нискостепенна и високостепенна дисплазия и евентуално развитие на рак.
 
Наличието на мътнини и/или светкавици може да е знак за ретинално разкъсване и отлепяне
Пациентите с появили се изведнъж мътнини и светкавици, както и тези с документирано задно отлепване на стъкловидното тяло и внезапно настъпила промяна на зрението, трябва да бъдат внимателно изследвани за ретинално разкъсване и отлепване. Клиничен обзор, публикуван в Journal of the American Medical Association, описва тристъпален подход за изследване на такива пациенти.
 
Диагноза и лечение на нефрозен синдром
Препоръки за лекарите в доболничната помощ относно диагнозата и лечението на нефрозен синдром при възрастни са публикувани в ноемврийския брой на American Family Physician.
 
Повечето пациенти с алергия към ваксини могат да бъдат безопасно ваксинирани
Повечето пациенти с алергия към ваксини могат да бъдат ваксинирани, се посочва в препоръки, публикувани в октомврийския брой на Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Според новите препоръки, пациентите със заподозряна алергия към ваксини или компоненти на ваксини трябва да бъдат препратени на алерголог или имунолог, а не просто да не се проведе имунизация, тъй като последното подлага пациентите на повишен риск от инфекциозно заболяване.
 
Journal of Clinical Medicine - брой 2 - обзор
Излезе вторият брой не новото специализирано медицинско списание Journal of Clinical Medicine. Водеща цел на редакционната колегия на списанието ще бъде да поощрява и популяризира развитието на медицинската наука като публикува конкурентни виждания и научни разработки в областта на: клиничната медицина и предклинични научни разработки с непосредствено клиничноприложение; лекарствената безопасност и добрата регулаторна практика; фармакоикономика и здравен мениджмънт, както и виждания и разработки в областта на студентското и следдипломно обучение по медицина.
 
Ръководство на СЗО за антивирусно лечение на H1N1 и други грипни инфекции
Световната здравна организация (СЗО) издаде препоръки за антивирусно лечение на инфекции с новия грипен щам H1N1 и други грипни инфекции. Целта на ръководството е да предостави база на клиницистите относно употребата на наличните на пазара антивирусни препарати при пациенти със грипна инфекция, както и потенциалната употреба на тези препарати като химиопрофилактика.
 
Обновени препоръки за мониторинг на феталната сърдечна честота
Американското дружество по Акушерство и гинекология (ACOG) обнови своите дефиниции, класификации и интерпретации на феталната сърдечна честота (FHR). Ревизираната версия е публикувана в юлския брой на Obstetrics & Gynecology (ACOG Practice Bulletin #106)
 
Нов консенсус за лечение на хоспитализирани пациенти с хипергликемия
Американската асоциация по клинична ендокринология и Американската диабетна асоциация издадоха нови клинични препоръки за правилното лечение на хоспитализирани пациенти с високи глюкозни нива.
 
Свинският грип – изправени ли сме пред опасност от пандемия?
Свинският грип е респираторно заболяване по прасетата, причинявано от грипни вируси от тип А, които редовно предизвикват възникване на епидемии при свинете. Свинските грипни вируси нормално не инфектират хора, но има доказани случаи на инфекции при хората, както и доказано предаване от човек на човек.
 
Journal of Clinical Medicine: Профил на безопасност на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВЛ)
НСПВЛ са сред най-често използваните медикаменти в медицинската практика. Те са много полезни за овладяване на болката и другите симптоми на възпалението, но могат да имат и редица неблагоприятни въздействия върху стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, отделителната система и др. Водещият механизъм, определящ както тяхната ефективност, така и тяхната токсичност, е потискането на циклооксигеназата.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator