Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДиагноза и лечение на нефрозен синдром
Диагноза и лечение на нефрозен синдром 27 ноември 2009

Препоръки за лекарите в доболничната помощ относно диагнозата и лечението на нефрозен синдром при възрастни са публикувани в ноемврийския брой на American Family Physician.

При нефрозния синдром редица заболявания предизвикват протеинурия, често водеща до значителен оток и хипоалбуминемия. Хиперлипидемията е честа съпътстваща находка. Семейните лекари могат да се сблъскат с лица с нефрозен синдром следствие на първично (идиопатично) бъбречно заболяване или следствие на вторични причини. Първите трябва да назначат подходящите диагностични изследвания и пренасочване към специалист.

Най-честите причинители на нефрозен синдром при възрастни са фокално-сегментната гломерулосклероза и мембранозната нефропатия. Фокално-сегментната гломерулосклероза допринася за около 1/3 от случите на първичен нефрозен синдром и 3.3% от случаите на краен стадий бъбречно заболяване. ФСГС е водеща причина за идиопатичен нефрозен синдром при възрастни! Характеризира се със склероза и хиалиноза, засягащи под 50% от всички гломерули на електронна микроскопия. Клиничните характеристики могат да включват хипертония, бъбречна недостатъчност и хематурия.

При мембранозната нефропатия електронната микроскопия разкрива задебеляване на гломеруларната базална мембрана, а имунофлуоресцентните изследвания - отлагане на IgG и C3. Тази форма съставлява също 1/3 от случаите на първичен нефрозен синдром и обикновено се диагностицира между 30- и 50- годишна възраст. Пациентите могат да имат микроскопска хематурия; 1/4 страдат от системен лупус еритематодес, хепатит В, малигненоза заболяване, медикаментозно индуциран нефрозен синдром или друго подлежащо системно заболяване.

Друга форма на първичния нефрозен синдром е нефропатията на минималните промени, която наред с IgA нефропатията допринася за около 1/4 от случаите на идиопатичен нефрозен синдром. При minimal-change нефропатията гломерулите изглеждат нормални на светлинна микроскопия, но електронната микроскопия показва заглаждане на подоцитите. Относително леки и доброкачествени случаи на minimal change гломерулонефрит се наблюдават след респираторно заболяване или имунизация.

Вторичните причинители на нефрозен синдром включват: захарен диабет, който е и най-честа вторична причина, системен лупус еритематодес, хепатити В и С, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, болест на минималните промени, амилоидоза, мултиплен миелом, прееклампсия.

Типичните симптоми на нефрозния синдром са силният оток, протеинурията, хипоалбуминемията и често - хиперлипидемията.

Нефрозният синдром може да се усложни с венозен тромбемболизъм; макар и рядко, могат да се наблюдават остра бъбречна недостатъчност и сериозна бактериална инфекция.

Към настоящия момент няма установени препръки относно диагностационните изследвания при пациенти с нефрозен синдром. За диагностициране на специфични заболявания се използват специфични тестове. Образни изследвания рядко се налагат. Бъбречната биопсия спомага за потвърждаване на заболяване и идентифициране на точната форма на гломерулонфрита.

Повечето пациенти трябва да бъдат лекувани с диета, включваща солни и флуидни ограничения, орални или интравенозни диуретици и ACE-инхибитори. Диуретиците са един от най-важния елемент на медикаментозната терапия. Целта на диуретичната терапия е загуба на 0.5 до 1 кг течности на ден, като най-често се използват бримкови диуретици.

При лица с нефрозен синдром АСЕ инхибиторите намаляват протеинурията и намаляват риска от прогресия.

Няма достатъчно сведения, подкрепящи ефективността на кортикостероидите при лечението на нефрозен синдром. Тяхното прилагане е индикирано при пациенти, рефрактерни на консервативното лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator