Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНов консенсус за лечение на хоспитализирани пациенти с хипергликемия
Нов консенсус за лечение на хоспитализирани пациенти с хипергликемия 08 май 2009

Американската асоциация по клинична ендокринология и Американската диабетна асоциация издадоха нови клинични препоръки за правилното лечение на хоспитализирани пациенти с високи глюкозни нива.

Новите препоръки, които са насочени към специалисти, помощен персонал, болнични администратори и всички лица, участващи в лечението на пациентите с хипергликемия в болнична обстановка са публикувани в Endocrine Practice и Diabetes Care.

Главните цели при подготвянето на този обновен консенсус са: идентифициране на разумни, постижими и безопасни гликемични нива, описание на протоколите, процедурите и подобренията, необходими за внедряването им. След задълбочен обзор на най-новата литература членовете на консесусния панел са отчели следните въпроси:

1. Дали подобряването на гликемичния контрол при хоспитализираните пациенти подобрява клиничните резултати.

2. Какви трябва да бъдат препоръчителните гликемични нива за различните групи пациенти.

3. В специфични клинични ситуации, кои достъпни терапевтични опции могат безопасно и ефективно да постигнат оптимални гликемични целеви нива.

4. Какви проблеми на безопасността са свързани с болничното лечение на хипергликемия.

5. Какви системи трябва да функционират, за да се внедрят новите препоръки

6. Каква е ценовата ефективност на лечението на хипергликемията при хоспитализирани пациенти.

7. Кои са най-добрите стратегии за преминаването от вътреболничен към извънболничен контрол на хипергликемията.

8. Какви допълнителни проучвания са необходими?

Препоръки за критично болни пациенти:

- за лечение на персистираща хипергликемия трябва да се започне инсулинова терапия и целеви нива до 10 mmol/l

- при повечето пациенти от тази група препоръчителните глюкозни нива след започване на инсулиновата терапия са 7.8 - 10.0 mmol/l

- за достигане и поддържане на гликемичен контрол при тази група пациенти, предпочитаният метод за въвеждане на инсулина е интравенозният.

- препоръчват се утвърдени инсулинови протоколи, за които се знае, че са безопасни, ефективни и свързани с ниска честота на хипогликемия.

- за намаляване на хипогликемията и достигане на оптимален глюкозен контрол се препоръчва често глюкозно мониториране на пациентите, приемащи интравенозен инсулин.

Препоръки при нетежко болни пациенти

- при повечето некритично болни пациенти, приемащи инсулинова терапия, кръвната глюкоза преди ядене трябва да бъде под 7.8 mmol/l, а случайно установените глюкозни нива - под 10.00 mmol/l.

- за стабилни пациенти, с предишно постигнат стриктен гликемичен контрол, се препоръчват и по-стриктни целеви нива.

- при терминално болни пациенти или при пациенти с тежки съпътстващи заболявания се препоръчва по-мек контрол

- за достигане и поддържане на глюкозен контрол, препръчителният метод на прилагане на инсулина е подкожният с базални, нутритивни и корекционни компоненти.

- продължителното лечение с плаващи дози инсулин като единствен терапевтичен агент не се препоръчва.

- при повечето хоспитализирани пациенти, имащи нужда от коригиране на хипергликемията, прилагането на неинсулинови антихипергликемични агенти не е подходящо

- всекидневните решения относно лечението на хипергликемията трябва да се базират на клиничната преценка и проследяването на клиничния статус

Препоръки относно безопасността

- главни аспекти на безопасността: свръхкорекция и хипокорекция на хипергликемията

- болничният персонал трябва да бъде обучен как да помага на участващите в грижата на пациент с хипергликемия лица

- при пациенти с анемия, полицитемия, хипоперфузия, приемащите някои препарати, показанията на point-of-care глюкозометри трябва да се отчитат с повишено внимание.

- за подобряване и опростяване на подходите за болничното лечение на хипергликемията са необходими и съответните финансови ресурси, осигурени от болничната администрация.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator