Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСвинският грип – изправени ли сме пред опасност от пандемия?
Свинският грип – изправени ли сме пред опасност от пандемия? 03 май 2009

Свинският грип е респираторно заболяване по прасетата, причинявано от грипни вируси от тип А, които редовно предизвикват възникване на епидемии при свинете. Свинските грипни вируси нормално не инфектират хора, но има доказани случаи на инфекции при хората, както и доказано предаване от човек на човек. В периода декември 2008 до февруари 2009 в САЩ са регистрирани 12 случая на инфекция със свински вируси при хора, а от март 2009 има потвърдени случаи на заразяване с нов вирусен щам (грипен вирус тип А, H1N1). Свинският грипен вирус причинява тежки симптоми на болестта, но ниска смъртност. Обикновено появата на свинския грип е сезонна, предимно през късната есен и зимата, както човешкия грип. Класическият свински грипен вирус (грипен вирус тип А H1N1) е изолиран за първи път от прасе през 1930 год.

Свинските грипни вируси нормално не инфектират човека. Най често такива инфекции възникват при хора, имащи дълготраен контакт със свине (напр. работници в свинеферми). Има и документирани случаи на трансмисия на свински грип от човек на човек. Например случаи на свински грип при хора са документирани през 1988 год в Уисконсин, САЩ и въпреки че не е имало множество случаи, били са открити антитела, доказващи наличието на вирусна трансмисия от пациенти на здравните работници, които са били в контакт с инфектираните лица.

Както всички грипни вируси, и свинските се променят постоянно. Свинете могат да бъдат инфектирани с птичи и човешки грипни вируси, както и със свински. Когато грипен вирус на друг биологичен вид инфектира прасе, генетичната инфорамация може да претърпи реасортация (пренареждане) и е възможно да се получат вируси, носещи генетична информация от свински, човешки и/или птичи грипни вируси. Те са агресивни и причиняват тежки и често фатални инфекции. През последните години са възникнали доста вариации на свинските грипни вируси, като най-често откриваните в свине са H1N1, H1N2, H3N2 и H3N1. Най-често срещани при свинете е H1N1 грипните вируси. Новият щам A/California/2009 (H1N1) е резултат на реасортация на няколко щама грипни вируси А субтип H1N1, срещащи се сравнително рядко при хора, птици и свине.

За свинските грипни вируси H1N1 се знае, че циркулират сред свинската популация поне от 1930, а H3N2 грипните вируси – от 1998. предполага се, че последните първично са пренесени при прасетата от хората. Настоящите свински грипни вируси тип H3N2 са много сходни с човешките грипни вируси от същия тип. Има разработени ваксини срещу свинския грип при прасетата, но няма такива, които да предоставят имунна защита на човешкия организъм. Ваксината срещу сезонния грип може да осигури частична защита спрямо свински H3N2, но не и срещу свински H1N1, поради силната антигенна разлика между човешките и свински H1N1 грипни вируси. Тъй като повечето хора не са имунни спрямо тези вируси (особено H1N1 свински грипен вирус), очаква се той да се разпространява сравнително бързо сред човешката популация и да нарастне броя на потвърдените случаи на инфекция.

Симптомите на свински грип при хората са много сходни със симптомите на обикновения сезонен грип и включват висока температура, втрисане, отпадналост, липса на апетит, кашлица. Често има оплаквания от хрема, гадене, повръщане, зачервено гърло и диария.

Консумацията на свинско месо не може да е причина за заразяване със свински грипен вирус, тъй като той е много термолабилен и се разрушава при термична обработка на храната, както всички други вируси или бактерии.
На 30 април Световната здравна организация обяви, че нивото на опасност от пандемия на свински грип се променя от четвърто на пето. Ниво 5 на опасност се характеризира с разпространение на вируса от човек на човек в поне 2 държави в единичен регион на СЗО. Последното ниво 6 на опасност означава избухването на глобална пандемия. Главният критерий за обявяването й, според процедурите на СЗО, е съществуване на две независими огнища на зараза в две различни държави от един и същи район. Все още няма основания да се вдигне степента на опасност на шеста. Степените на заплаха, въведени от СЗО не определят епидемиологията на заболяването, а са по-скоро предупреждение за различните държави да се подготвят за здравните последици и да се сведе до минимум риска от разпространението на вируса.

Броят на лабораторно потвърдените случаи на H1N1 грипен вирус към 1 май е 236, като 148 от тях са от предишния ден. Най-голям е броят на случаите в Мексико. Тръгнала от Мексико, където се предполага, че е причина за смъртта на 176 души, епидемията продължава да се разраства с първи смъртен случай в САЩ – бебе на 22 месеца от Мексико. Има потвърдени случаи и в Европа. В Тексас вече е обявено извънредно положение заради епидемията от свински грип. Тексас е вторият щат след Калифорния, в който се въвежда извънредно положение заради разпространението на грипа.

Фармацевтичната фирма Roche, производител на оселтамивир (Tamiflu) е дарила 5мнл. дози от ваксината на СЗО, за да се подсили борбата при евентуален случай на пандемия. СЗО е започнала разпространението на медикамента в развиващите се страни, които имат най-голяма нужда от него и риска за населението е най-голям. Лабораторните тестове показват, че вируса на свинския грип H1N1 е податлив на действието на антивирусните препарати оселтамивир и занамивир, които биха били основни средства при третиране и превенция. Представител на Roche заяви, че въпреки засиленото търсене на Tamiflu, фирмата прави всичко възможно, за да задоволи нуждите на населението в най-засегнатите райони. СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията, защото това не би ограничило разпространението на вируса. Ако чувствате накакво неразположение, препоръчително е да отложите пътуването си и да си останете вкъщи. Ако се разболеете по време на пътуване, изключително важно е да потърсите лекарска помощ, независимо къде сте.

Вирусът се предава по въздушно-какпов път – при кихане, кашляне, контакт с болни лица. От българското Министерството на здравеопазването препоръчват следните предпазни мерки: да се покрива с кърпа носа и устата при кихане и кашляне; ръцете да се мият често с вода и сапун и задължително след кихане и кашляне; почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни; да се избягва докосването на очите, носа и устата, защото вирусът може да попадне по този начин в организма; да се избягва контакт с болни хора; болните да ограничат контактите си до минимум.

н.с. Лилия Йосифова (ИЕПП - БАН)

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator