Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНаличието на мътнини и/или светкавици може да е знак за ретинално разкъсване и отлепяне
Наличието на мътнини и/или светкавици може да е знак за ретинално разкъсване и отлепяне 10 декември 2009

Пациентите с появили се изведнъж мътнини и светкавици, както и тези с документирано задно отлепване на стъкловидното тяло и внезапно настъпила промяна на зрението, трябва да бъдат внимателно изследвани за ретинално разкъсване и отлепване. Клиничен обзор, публикуван в Journal of the American Medical Association, описва тристъпален подход за изследване на такива пациенти.

Целта на обзора са:
- описание на патофизиологията и клиничните прояви на задното отлепване на стъкловидното тяло, ретиналното разкъсване и отлепване.
- да осигури подход за изследване на пациенти с внезапно появили се мътнини (т.нар floaters) и светкавици.
- да предостави evidence-based обзор на специфичните клинични характеристики с цел идентифициране на пациентите с повишен риск от ретинално разкъсване и отлепване
- да осигури подход за триажирането на пациентите с мътнини и/или светкавици

Тристъпалната процедура за изследване на пациента включва:

Стъпка 1. Снемане на анамнеза (зрителни симптоми) и идентифициране на евентуални неочни причини. Зрителната аура при класическата мигрена е най-честото състояние, клинично имитиращо задното витреално отлепване. Зрителните симптоми при мигрена включват неясни назъбени линии и цветове бинокуларно, заграждащи централна област на загуба на зрително поле.

За разлика от ретиналните причини за светкавици, мигренозните нарушения са билатерални, включват перцепция за цветна светлина, отминават с появата на главоболие. При ацефалалгична мигрена зрителната аура може да се прояви без главоболие. Повечето пациенти с ацефалалгична или класическа мигрена имат история за мигрена, нормална или непроменена зрителна острота и нормална окуларна находка. Уврежданията на тилния лоб на мозъка рядко могат да се проявят с мигреноподобни симптоми - главоболие и/или зрителни симптоми.

Стъпка 2. Очен преглед - измерване на коригираната зрителна острота на всяко око отделно (с таблица на Snellen). При пациентите с ретинално разкъсване или отлепване зрителната острота в засегнатото око може да е намалена.

Конфронтационният тест за измерване на зрителното поле също е изключително важен. Отлепената нефункционираща ретина може да предизвика монокуларен дефект в зрителното поле. Тестът се извършва по следния начин: пациентът закрива едното си око и застава лице в лица с екзаминатора (на около 1 ръка разстояние). След това се сравняват зрителните полета на пациента и екзаминатора. Зениците също трябва да бъдат изследвани.

Биомикроскопията със stilt-лампа може да установи пигмент в стъкловидното тяло ("тютюнев прах") или хеморагия. Директната офталмоскопия след дилатация на зениците също може да даде полезна информация. Единствената абсолютна контраиндикация за използването на мидриатици е алергията. За индуциране на мидриаза се използват 1 капка tropicamide, 1.0% (максимален ефект в рамките на 25 минути; продължителност 3-6 часа), phenylephrine, 2.5% (максимален ефект след 20 минути, продължителност 3 часа). Измерване на вътреочното налягане не е наложително.

Стъпка 3. Идентифициране на окуларните причини и оценка на риска от ретинално разкъсване и отлепване. Причините, различни от задното витреално отлепване, са изключително редки или лесно отличими от анамнезата. Болката и фоточувствителността могат да бъдат знак за заден увеит или друго рядко възпалително състояние. При пациенти с тежка диабетна ретинопатия рязката поява на хиляди мътнини и монокуларна зрителна загуба, най-вероятната диагноза е витреална хеморагия (задно витреално отлепване с ретинално разкъсване не може да бъде изключено).


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator