Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияАкне (acne vulgaris)
Акне (acne vulgaris)

Акне вулгарис е често кожно заболяване, засягащо около 60-70% от населението в даден етап от живота. При около 20% акнето протича тежко и води до психични и кожни остатъчни промени. Характеризира се с развитието на невъзпалителни неинфламаторни, отворени или затворени комедони и инфламаторни папули, пустули и нодули. Акнето засяга областите на лицето, горната част на гръдния кош и гърба.

Патогенезата на акне вулгарис е мултифакторна. Ключов е генетичния фактор. При наличие на двама родители с акне, вероятността за развитие на кожното заболяване при детето е 75%. Ако само един от родителите е имал акне, то тогава вероятността е 25%. Допълнителни агравиращи фактори са: отделянето на повишени количества мастен секрет, наличие и активност на бактерия Propionibacterium acnes.

Козметичните препарати могат да влошат акнето. Някои медикаменти могат да промотират развитието на акне и включват. стероиди, литий, някои антиепилептици и йодиди. Състояния, свързани с повишени количества на андрогени могат да тригерират заболяването. Бременността също е свързана с обостряне. Излагането на слънчева светлина може да доведе до подобряване или влошаване.

Клинична картина.
Акне вулгарис се характеризира с наличието на комедони, пустули, папули и нодули в областите с мастни жлези. Комедоаните биват отворени и затворени и не са свързани с възпаление, докато папулите и пустулите са признак на явно възпаление.

1) Комедонално акне - няма възпалителни лезии; затворените комдени са прекурсори на възпалителните лезии

2) Леко акне - характеризира се с комедони и малък брой папулопустули

3) Среднотежко акне - комедони, възпалителни папули и пустули, значително по-многобройни от предишната форма

4) Тежко акне - нодулокистично - комедони, възпалителни лезии, големи нодули (над 5 мм), белези.

Лечение

1) Топикални ретиноиди - модулират кератиноцитната диференциация; намаляват кохезивността на абнормалните хиперпролиферативни кератиноцити.

2) Антибиотици - топикалните и системни антибиотици са насочени към P. acnes.
 

Някои важни аспекти на акнето
Акнето е много притеснително за децата, още повече, че през този период се наблюдават и  много психични промени както неуравновесеност, избухливост и др.,  които са свързани отново с израстването на организма.

Неправилното третиране на промените по кожата при акне може да доведе до козметични нарушения и усложнения които да влошат състоянието, а също така и до много тежки промени в кожата.  Забранява се изстискването на пъпките, особено на тези които са разположени по лицето.

Младите хора трябва да знаят, че това може да доведе не само до козметични промени, а и до засягане на централната нервна система с развитие на усложнение - менингит. Причина за него е, че венозните кръвоносни съдове на лицето се оттичат към венозни съдове на главния мозък, наречени синуси. При оказване на физически натиск върху пъпките гнойта от тях лесно може да попадне в тези вени, а от там и в синусите, които граничат директно с мозъчните структури. Друг голям  и съществен проблем, който може да настъпи при неправилно третиране на промените по кожата при акне, без значение от локализацията, е цялостно инфектиране на организма по кръвен път, което да доведе до сепсис. И двете състояния и  менингита и сепсиса са животозастрашаващи заболявания, които в случаите на акне /Acne Vulgaris или Acne Juvenilis/ могат да бъдат избегнати много лесно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator