Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияАкушерска парализа
Акушерска парализа

Определение: Акушерската парализа се дължи на родова травма. Тя се дължи на прекалено силно дърпане на ръчичката на детето от акушера при раждането, което води до увреждане на раменния нервен ствол. Увреждат се различни нерви и съответно се парализират различни мускули на ръката - на мускулите на мишницата, предмишницата или на цялата ръка.


Клинична картина: Обикновено в продължение на няколко дни след раждането е парализирана цялата ръка и детето не може да я движи. С времето много от парализите изчезват. Най-трудно е възстановяването на функцията на мускулите около раменната става. Поради преобладаване на тонуса на здравите мускули над парализираните, ръката заема принудително положение - най-често тя е завъртяна навътре и притисната към туловището. Засегнатата ръка като цяло изостава в развитието си.


Лечение: При кърмачетата то се състои в раздвижване и масаж. В по-късния период за противодействие на порочното положение на ръката се предприема шиниране, поставяне на лонгета и подходяща лечебна физкултура. По строго показание се извършва оперативна реконструктивна намеса.

Прогнозата при подходящи лечебни мерки е благоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator