Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияАдипозогенитална дистрофия
Адипозогенитална дистрофия

Определение: Адипозогениталната дистрофия е болестен процес в хипоталамо-хипофизната система. Засягат се и двата пола, по-често в пубертетната или климаксната възраст. Заболяването се причинява от различни фактори, които увреждат пряко или косвено хипоталамо-хипофизичната функция (тумори, възпалителни процеси, травми). От особено значение са инфекциозните заболявания, вкл. скарлатина, дифтерия, туберкулозен менингит, сифилис и др.


Клинична картина: Характерно е разстройството в нормалната регулация на апетита, появата на ненаситен глад и промяна в поведението на болния, което предизвиква затлъстяване.
Налице са три основни признаци - генерализирано затлъстяване, изоставане в половото развитие и преки данни за патологичен процес в хипоталамо-хипофизната област. Заболяването започва неусетно, с усилване на апетита, който става непреодолим, увеличаване на телесната маса, забавяне или липса на полово узряване, промени или липса на менструален цикъл. При наличие на развиващ се тумор се появяват главоболие, повръщане и зрителни нарушения.


Лечение: При туморен процес е възможно етиологично лечение - оперативно отстраняване на тумора. В определен процент от случаите такова лечение е успешно. При повечето болни се прилага консервативно заместително хормонално лечение, диетичен режим, съдържащ 1000-1200 килокалории дневно с ограничен прием на масти и въглехидрати и достатъчен прием на витамини. При тумор прогнозата е сериозна и зависи от оперативния риск и оперативния успех. В останалите случаи прогнозата е относително добра. При добре провеждан лечебен режим може да се постигне относително добро състояние.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator