Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияАденоидит
Аденоидит

Остро възпаление на фарингеалната сливица, Остър аденоидит


Определение: Острият аденоидит е често заболяване в детската възраст. Най-честите болестни причинители са вируси и патогенни бактериални щамове. Заболяването се среща в ранна детска възраст и особено в кърмаческата, когато лимфоидната тъкан е с повишена активност. Наличен имунен дефицит, както и алергична предразположеност са добра почва за развитие на инфекцията. Това състояние се установява след инфекциозни заболявания - морбили, скарлатина, коклюш, грип.


Клинична картина: Болестната картина особено у кърмачета и малки деца протича остро, с висока температура (над 39-40 градуса С) и тежко общо състояние. Налице е затруднено дишане, което нарушава храненето и съня на детето. Понякога се появяват и гърчове. От носа отначало изтича бистра, а след това - гноевидна секреция. Детето често проплаква, което се дължи на стрелкащи болки към ушите по време на преглъщане.


Лечение: провежда под лекарско наблюдение. При чести рецидиви (повторно заболяване) се препоръчва оперативно лечение - отстраняване на фарингеалната сливица.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator