Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияАдолесцентна епифизиолиза
Адолесцентна епифизиолиза

Заболяването е характерно за момчета, като възрастта която обхваща е в периода на най-бързо израстване – между 17 и 18 години. В голям процент от случаите заболяването обхваща и двете тазобедрени стави.

Като причина за развитие на болестта се посочва адипозо-гениталната дистрофия. Това е заболяване, което се характеризира с хипогенитализъм, затлъстяване около таза и долните крайници – женски тип затлъстяване. Като друг предразполагащ фактор се приема хиперфункция на предния отдел на хипофизата. Тези младежи са високи, слаби и бързо растящи.

Самото заболяване се дължи на неравновесие в производството на хормона на растежа и половите хормони. Всичко това води до механично отслабване на зоните на растежа на дългите кости. В последствие самите отдели на дългите кости се приплъзват едни спрямо други в областта на растежния хрущял. Най-често се засяга растежната хрущялна пластинка на бедрената кост между бедрената глава и бедрената шийка.

Шийката е разместена нагоре и напред, така че главата контактува със задно-долната и повърхност.

Клиничната картина на болестта са характеризира с немного силна болка, преди всичко след интензивно натоварване. Постепенно се развива контрактура на засегнатия крайник и той се скъсява. С течение на времето се появява и друг симптом – накуцване.

В началните стадии лечението се състои в отбременяване и екстензия. Когато обаче е разместена до 1/3 от ширината на шийката – заигляне и имобилизация.

www.doctorbg.bg

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator