Начало
НачалоЗаболявания
 
Амилоидозата е заболяване с отлагане на специфично вещество - амилоид, в различни органи и най-вече в бъбречните гломерули. То може да възникне без никаква причина - първична амилоидоза или при хронични инфекциозни нагноителни заболявания (бронхиектазии, туберкулоза, хроничен абсцес, остеомиелит и други) - вторична амилоидоза. В основата му стои разстройство в метаболизма.
 
Бъбречната поликистоза е наследствено заболяване, при което и в двата бъбрека се установяват множестово кисти с различна големина. Между кистите има участъци със запазена бъбречна тъкан. Механизмът на развитие на кистозата не е изяснен. Предполага се, че в периода на ембрионалното развитие много от гломерулните каналчета се образуват дефектно, натрупаната първична урина ги разширява и се появяват кисти.
 
Бъбречната туберкулоза се развива след разсейване на туберкулозни бактерии от други туберкулозни огнища, най-често белодробни. Бактериите достигат до бъбреците по кръвен път и остават там в неактивно състояние. При понижен общ имунитет, тежка бременност, ретенция на урината, те се активират и се развива бъбречна туберкулоза. Тя често засяга пикочните пътища и половите органи, поради което се нарича урогенитална туберкулоза.
 
Травмите на бъбрека могат да бъдат открити и закрити. Откритите травми са резултат на огнестрелно нараняване, пробождане с нож, на тежка катастофа. Закритите травми се наблюдават при падания, сблъсъци, тежки сътресения в коремната и поясната област. Увреждането на бъбрека е различно по тежест.
 

Бъбречно-каменната болест е често заболяване, както при възрастните, така и при децата. По данни на различни автори тя се среща в 2 до 3 % от всички заболявания. Бъбречно-каменната болест е различна в зависимост от пола и възрастта.

 
Бързопрогресиращият гломерулонефрит представлява тежко бъбречно заболяване, което в повечето случаи завършва със смърт. Продължителността му е от няколко седмици до една година. Заболяването може да бъде самостоятелно или да се развие в хода на други болести.
 
Определение Заболяването е известно от дълбока древност и е разпространено по целия свят, но през последните години у нас почти не се среща. То се причинява от вирус, който се размножава и разпространява в нервната система (в мозъчното вещество на главния и гръбначния мозък, периферните нерви) и се ...
 
При тази деформация оста на бедрото и оста на подбедрицата сключват отворен ъгъл навън по-голям от 8°.
 
Характерно за тази деформация е, че палецът на ходилото е извит навън. Тази деформация се среща предимно при жени. Причината за нейното появяване е най-често носенето на неудобни и тесни обувки, на висок ток. Много по-рядко за причина се счита подаграта.
 
Определение Разширяването на венозната мрежа на тестиса се нарича варикоцеле. То бива първично и вторично (симптоматично). Първичното варикоцеле е предимно левостранно, а вторичното се появява в резултат на венозен застой при туморни заболявания в таза и коремната кухина и е по-често вдясно. При пре ...
 
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator