Начало
НачалоЗаболяванияИнфекциозни болестиБяс
Бяс

Определение
Заболяването е известно от дълбока древност и е разпространено по целия свят, но през последните години у нас почти не се среща. То се причинява от вирус, който се размножава и разпространява в нервната система (в мозъчното вещество на главния и гръбначния мозък, периферните нерви) и се предава на човека чрез ухапване от заболяли животни (кучета, котки, вълци, лисици, прилепи, мишки, зайци, овце, свине).
Вирусът прониква от мястото на нараняването до централната нервна система (главен и гръбначен мозък) по пътя на периферните нерви.
Инкубационният период (безсимптомен период, през който инфекцията се развива и разпространява в организма) е 10-12 и повече дни (възможни са и 40 дни). Описани са редки случаи с инкубационен период 150 и повече дни. Инкубационният период е по-къс при ухапване в областта на лицето, и по-дълъг - при ухапване (нараняване) в краката.
Заболяването засяга главно сивото мозъчно вещество - сивите ядра в продълговатия мозък, а също така и мозъчната кора.


Клинична картина
Болестта най-често протича в три фази. Тя започва с неспецифична фаза - депресия, главоболие, стягане в гърдите, болки в ухапаното място, болки по хода на нервите, липса на апетит, общо неразположение. След няколко дни настъпва енцефалитна (възпалително – мозъчна) фаза с повишаване на температурата, широки зеници, сълзене, спазъм на диафрагмата и гълтателната мускулатура с трудно дишане и гълтане, особено при пиене на вода (страх при виждане на вода), страх от вдишване и от полъх на въздух.
Спазъмът на гълтателната мускулатура и повишената сетивност на кожата могат да се предизвикат от различни дразнители - болка, допир, светлина, шум. Страхът предизвиква местен и общ спазъм, прерастващ в гърч.
В крайната паралитична фаза тоничният гърч постепенно се засилва, налице е обилно изпотяване, слюнкоотделяне, делир с редуване на помрачено и ясно съзнание. Смъртта настъпва в състояние на повишена температура. Продължителността на болестта е от 1 до 20 дни. Прогнозата е лоша.


Профилактично се прилага противобясна ваксина при лица, ухапани от животни, съмнителни за бяс. Съмнително болните се изолират. В първите 72 часа след ухапване се прилагат противогангренозен и противотетаничен серуми, особенно при наличие на разкъсни рани.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator