Начало
НачалоЗаболяванияБъбречни заболяванияБъбречни травми и травматични увреждания
Бъбречни травми и травматични увреждания

Определение: Травмите на бъбрека могат да бъдат открити и закрити. Откритите травми са резултат на огнестрелно нараняване, пробождане с нож, на тежка катастофа. Закритите травми се наблюдават при падания, сблъсъци, тежки сътресения в коремната и поясната област.

Увреждането на бъбрека е различно по тежест. В по-леки случаи се разкъсва само бъбречната капсула с кръвоизлив в нея. Разкъсването на бъбречната тъкан може да бъде със или без разкъсване на легенчето и на чашките. Травмата може да засегне уретата (пикочопровода) и кръвоносните съдове на бъбрека. В областта на травмираните тъкани се излива голямо количество кръв и урина.При най-тежките случаи бъбрекът се разкъсва на много части.

Клинична картина: Основните признаци на бъбречната травма са болка в областта на травмата, подуване в поясната област и поява на кръв в урината. Наличието на продължително и интензивно отделяне на кръв с урината е лош признак. Понякога количеството на кръв в урината не съответствува на тежестта на травмата, тъй като основното количество кръв и урина се излива около бъбрека. Кръв в урината може и да липсва, ако пикочопроводът е запушен или ако са разкъсани бъбречните кръвоносни съдове.

Болката е с различна интензивност. При запушване на уретер от кръвни съсиреци тя има характер на тежка уроколика. Подутината в поясната област се появява в резултат на изливане на кръв и урина около бъбрека. При голям излив се засяга перитонеума и се появяват признаци на перитонит. При натрупване на много кръвни съсиреци в пикочния мехур може да спере отделянето на урина.

Лечението се извършва в болнична обстановка. Дори и най-леките случаи подлежат на бързо настаняване в хирургично отделение и наблюдение поради опасност от тежки кръвоизливи. Прилагат се болкоуспокояващи и кръвоспиращи средства, антибиотици. По показание и при спешност се пристъпва към оперативно лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator